Slovenija olakšala neke mjere za Božić i Novu godinu, ali vlada traži disciplinu

Slovenska vlada objavila je da će za vrijeme predstojećih blagdana pod određenim uvjetima ukinuti neke restrikcije, pa se tako za Badnjak i Božić Badnjak neće primjenjivati mjera zabrane prelaska općinskih i regionalnih granica.

➡️ Koronavirus - novosti iz minute u minutu   

U okviru plana mjera u vrijeme predstojećih blagdana i u slučaju povoljne epidemiološke slike neće se primjenjivati dosadašnja restrikcija kretanja na područje matičnih općina i regija. Bit će dopušteno druženje s osobama iz najviše dva kućanstava sa ukupno 6 odraslih osoba, objavila je vlada nakon sjednice. Dodala je da se u taj broj ne računaju djeca do 15. godine starosti koja također mogu biti prisutni na takvim okupljanjima.

Tradicionalnih ponoćnih misa za Božić neće biti, ali su misna slavlja dopuštena, pa će se na Badnjak smjeti održati mise sa završetkom do 20 sati jer je mjera zabrane kretanja u noćnim satima i dalje na snazi.

Takav će režim po riječima vladina glasnogovornika za Covid-19 biti na snazi od 24. prosinca u 12 sati do 25. prosinca u 20 sati, te na Silverstrovo, od  31. prosinca od 12 sati do 1. siječnja, ako se održi povoljnija epidemiološka situacija. no vlada je pozvala građane na "odgovorno ponašanje" i discipliniranu primjenu svih ostalij još važećih protuepidemijskih mjera.

Na snazi će u vrijeme blagdana  i dalje ostati mjere kao što su  zabrana okupljanja na javnim površinama, a vrijedi i zabrana prodaje i korištenja pirotehničkih sredstava.

Vladin glasnogovornik istaknuo je u izjavi za novinare da se vlada za popuštanje mjera za blagdanske dane odlučila taktikom postupnog i kontroliranog ukidaja mjera, ali uz uvjet da se zadrži trend poboljšanja epidemiološke situacije i da se svi odgovorno pridržavaju još važećih restikcija.

Vlada je već ranije objavila da će zaposleni u javnom sektoru iduće dva tjedna raditi od kuće, a privatnom je sektoru preporučila da se rad od kuće odredi onima koji su u stanju tako raditi, odnosno da u što većoj mjeri u tom razdoblju primijeni korištenje kolektivnih godišnjih odmora.

Vlada je jutros objavila da je uz 5600 testova u 24 sata zabilježeno 1427 zaraza, da se u zadnjem tjednu smanjuje postupno i broj hospitaliziranih, a broj novozaraženih je u padu već sedmi dan uzastopno.