Slovenija: 1427 novozaraženih, 41 preminuli

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1427 novih zaraza koronavirusom, a 41 osoba je umrla od posljedica Covida-19, objavila je u subotu slovenska vlada.

➡️ Johnson sazvao hitan sastanak zbog nove varijante Covida-19
➡️ Američki regulator odobrio Modernino cjepivo protiv COVID-a
➡️ Sve o koronavirusu

Time se je ukupan broj potvrđenih slučajeva infekcije od početka epidemije povećao na 104.982, od čega je aktivno  njih 20.167.

U zadnja 24 sata obavljeno je 5600 testova i potvrđeno 1427 zaraza, a udio pozitivnih testova je 25,48 posto, objavila je vlada, dodavši da je broj novozaraženih za 300 manji nego prije sedam dana i da se potvrđene zaraze smanjuju već sedam dana uzastopno.

U bolnicama je trenutno 1212 oboljelih, od čega 206 na intenzivnim odjelima, a sa zadnjim smrtnim slučajevima ukupan broj preminulih povećao se na 2274.
Slovenska vlada zadnjih dana ocjenjuje da su stroge  protuepidemijske mjere konačno  počele davati rezultate jer broj novooboljelih  na tjednoj razini počinje padati, pa je u zadnjih sedam dana prosječni broj dnevnih zaraza iznosio 1353, a pomalo se smanjuje i broj hospitaliziranih.

Od danas do srijede na snazi je privremeno ublažavanje nekih mjera, ali ne i onih najstrožih, poput policijskog sata i zabrane napuštanja mjesta stanovanja po općinama, osim u 4 regije na zapadu zemlje koje imaju nešto bolju epidemiološku situaciju.

Od danas je ponovo dopušteno obavljanje vjerskih obreda uz prisutnost vjernika, ali za  svakog prisutnog  u vjerskom objektu mora biti osigurano 30 četvornih metara prostora, u crkvi se ne smije pjevati, a brojna su i druga ograničenja, na primjer zabrana okupljanja ispred crkve.

Ponovno otvaranje crkava za sada su najavili samo u ljubljanskoj nadbiskupiji i biskupiji Kopar, dok druge biskupije najavljuju misna slavlja tek u srijedu, a evangelička crkva u Sloveniji najavila je da će se i dalje držati do sada važećih restrikcija i crkve neće otvarati za vjerska okupljanja.

Zbog teške epidemiološke situacije još nije određeno kako će vjernici moći obilježiti Božić, a savjetuju se obiteljska okupljanja u manjem krugu.