Italija će u karanteni dočekati blagdane

Talijanska vlada objavila je da se zemlja zatvara za božićne i novogodišnje praznike pošto su stručnjaci upozorili da je još visok rizik od epidemije koronavirusa.

➡️ Von der Leyen poziva da se s cijepljenjem krene isti dan u cijeloj Uniji 
➡️ Italija razmatra nove mjere za blagdane 
➡️ Italija ima najveći broj umrlih u Europi od početka pandemije, više od UK-a  

Prihvaćene su restrikcije koje vrijede za takozvane crvene zone - izolacija ljudi u njihovu domu koji mogu napuštati samo kada idu na posao, iz zdravstvenih razloga i u hitnim slučajevima te zatvaranje većine trgovina. Mjere će biti na snazi od 24. do 27. prosinca, od 31. prosinca do 3. siječnja te 5. i 6. siječnja, rekao je premijer Giuseppe Conte nakon sastanka vlade.

Strože mjere se uvode zbog toga što "naši stručnjaci strahuju da bi krivulja zaraženosti mogla naglo porasti u vrijeme Božića", rekao je Conte novinarima.

Nešto blaže mjere "narančaste zone" u kojoj je ljudima dopušteno kretanje gradovima u kojima imaju prebivalište, a trgovine su otvorene osim barova i rertorana bit će primijenjene od 28. do 30. prosinca i 4. siječnja. Conte je također obećao paket ekonomske pomoći od 645 milijuna eura barovima i restoranima pogođenima mjerama zatvaranja.