U Češkoj stupile na snagu nove epidemiološke mjere

U Češkoj su danas na snagu stupile nove epidemiološke mjere, a ta je zemlja iz treće prešla u četvrtu razinu rizika od koronavirusa, prenosi češki portal xpats.cz na engleskom jeziku.
➡️ Sve o koronavirusu

Najnovije mjere uključuju "policijski sat" od 23 do pet sati ujutro i zatvaranje barova, restorana, teretana, bazena i sličnih sportskih objekata, no Vlada je dopustila nekoliko iznimki. Te iznimke uključuju izuzeće od policijskog sata za one koji idu na polnoćku, s time da se može koristiti samo petina sjedala u crkvi kao i dopuštenje trgovinama da nastave s radom, iako bi se prema pravilima za četvrtu razinu opasnosti trebale zatvoriti sve trgovine koje nisu nužne.

Moraju se zatvoriti muzeji i galerije, no ministarstvo kulture dopustilo je nekim ustanovama da ostanu otvorene, poput onih u čijim su zbirkama privremeno posuđene umjetnine iz inozemstva. Hotelima se ponovno zabranjuje prihvat gostiju koji dolaze radi turizma, a ugostiteljski objekti s hranom mogu imati samo dostavu. Neke skijaške žičare u planinama radit će, ali neće se pružati usluge smještaja, a kiosci s osvježenjima bit će zatvoreni.

Za novogodišnje zabave nema iznimki. Dopuštena su okupljanja do šest ljudi. no još se mogu posjećivati prijatelji i rođaci u domovima za starije, ali uz negativan test na koronavirus. Na svadbama i sprovodima može biti do 20 osoba. Škole će zbog epidemije danas početi zimski odmor umjesto u ponedjeljak ili utorak, kako je prije bilo predviđeno.

Češke vlasti snažno su kritizirane zbog, kako neki smatraju, proizvoljno određenih iznimki, a oporba od ministra zdravstva traži objavu indeksa rizika. Oporbeni zastupnici tvrde da je rizik zaraze mnogo veći u samposlugama, koje ostaju otvorene, nego u teretanama, muzejima i galerijama i tvrde da je opasnost od širenja zaraze ondje zanemariva ako se poštuju sve sanitarne mjere. Češka je vlada najavila da će tražiti produljenje izvanrednog stanja za 30 dana do 22. siječnja.

U Češkoj je trenutačno 72.781 aktivan slučaj oboljelih od bolesti COVID-19, a u srijedu je registrirano 7590 novozaraženih. Jučer je broj umrlih zbog zaraze novim koronavirusom dosegnuo 10.163, a hospitaliziranih je 4617. Ukupno je do sada u Češkoj registrirano 610.006 slučajeva zaraženih.