Studija: Stopa smrtnosti od koronavirusa mnogo viša nego od gripe

Stopa smrtnosti među oboljelima od koronavirusa u francuskim je bolnicama tri puta veća nego među oboljelima od gripe, stoji u rezultatima francuske studije.

➡️ U svijetu gotovo 70 milijuna zaraženih koronavirusom i 1,59 milijuna umrlih

U proljeće je umrlo 16,9 posto hospitaliziranih zbog bolesti COVID-19, koju uzrokuje novi koronavirus, dok je tijekom zime 2018.-19. umrlo 5,8 posto hospitaliziranih zbog gripe.

No pacijenti sada možda imaju bolje liječenje u odnosu na početak pandemije.

- Naša studija pokazuje da je COVID-19 mnogo ozbiljniji od gripe, rekla je  Catherine Quantin koja je vodila studiju Sveučilišne bolnice u Dijonu. Istaknula je da nalazi posebno uzbunjuju s obzirom na to da je sezona gripe 2018.-19. bila najsmrtonosnija u posljednjih pet godina.

Istraživanje je temeljeno na podacima o primljenima u privatne i državne bolnice i obuhvatilo je 135.000 pacijenata. Znanstvenici su utvrdili i da veći postotak oboljelih od koronavirusa treba intenzivnu njegu. U prosjeku oni su ostajali i dulje na odjelima intenzivne njege, prosječno 15 dan,a što je gotovo dvostruko dulje nego u slučajevima gripe. Također im je gotovo dvostruko češće trebao respirator.

No u bolnicama je zbog koronavirusa završio mnogo manji udio djece u odnosu na epidemiju gripe. Studija je utvrdila da je među hospitaliziranima zbog bolesti COVID-19 bilo 1,4% mlađih od 18, dok je ih je zbog gripe bilo 20%.