Malenica: Sustav e-propusnica bit će spreman u ponedjeljak

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je kako će sustav e-propusnica biti spreman za uporabu od ponedjeljka, 21. prosinca, što je dva dana prije nego što Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta stupi na snagu.
➡️ Stroge mjere Stožera, zabrana kretanja između županija od 23. prosinca

-
Danas će biti objavljena odluka i navedeni razlozi koji su opravdani da bi se moglo napustiti prebivalište i boravište. Te razloge treba staviti u aplikaciju, odnosno web-sustav, kazao je Malenica, objasnivši da će usklađivanje aplikacije s novom odlukom trajati nekoliko dana.

- Sustav će biti spreman za uporabu od ponedjeljka, kada će građani moći zatražiti izdavanje e-propusnica, dok sustav propusnica na snagu stupa od 23. prosinca, objasnio je ministar u Banskim dvorima.

Uvjeren je da će Odluka o zabrani napuštanja prebivališta imati pozitivan učinak.

- Odluka o zabrani napuštanja prebivališta u prvom valu smirila je kretanja građana, pa se to očekuje i od ove odluke, kazao je.

- U prvom valu izdali smo više od 2 milijuna propusnica, no ni u jednom trenutku ih nije bilo više od 750 tisuća, rekao je ministar, dodavši da su se tada propusnice izdavale uglavnom zbog kretanja iz gospodarskih razloga.

Kaže da bi, s obzirom na smanjenu gospodarsku aktivnost potkraj godine, izdanih propusnica ovaj put trebalo biti manje.