Španjolska počinje cijepljenje protiv koronavirusa 27. prosinca

Španjolska će početi kampanju cijepljenja protiv koronavirusa u nedjelju 27. prosinca, dan nakon što u zemlju stignu prve doze cjepiva, objavio je ministar zdravstva Salvador Illa.

➡️
Koronavirus - novosti
➡️ Europske se države pripremaju za početak masovnog cijepljenja
➡️ EK nabavlja dodatnih 100 mil. doza Pfizer/BioNTechova cjepiva

To je objavljeno dan nakon što je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla u četvrtak da će u EU-u cijepljenje početi između 27. i 29. prosinca cjepivom Pfizer-BioNTech.

Europska agencija za lijekove (AEM) trebala bi 21. prosinca - tjedan dana prije nego što je bilo predviđeno - odgovoriti na zahtjev za autorizaciju tog cjepiva.
Dolazak cjepiva znači "početak kraja pandemije, ali ne i kraj", rekao je Illa na konferenciji za novinare.

- Treba ostati oprezan i nastaviti poštovati mjere, dodao je.

Pozvao je Španjolce na oprez uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, jer stanje s epidemijom, koje je bilo bolje u studenom, ponovno se pogoršalo te ga je Illa nazvao zabrinjavajućim.

Španjolska će najprije cijepiti izložene osobe poput medicinskih djelatnika i one visokorizične, poput stanara umirovljeničkih domova. Vlada se nada da će cijepiti od 15 do 20 milijuna ljudi, od 47 milijuna, do svibnja ili lipnja sljedeće godine, a od danas do kraja veljače njih 2,5 milijuna.

Španjolska ima 1,9 milijuna zaraženih od početka pandemije i među prvih je deset najpogođenijih zemalja u svijetu. Dosad je umrlo gotovo 49.000 ljudi u toj zemlji.