Santini: Osobe koje su preboljele bolest ne bi trebale imati problem s cijepljenjem

Što se tiče novog cjepiva i cijepljenja, treba se provesti dobra edukacija građana i liječnika. Potrebno im je dati kvalitetne informacije o cjepivima i načinu na koji će biti cijepljeni. Ako se to bude dobro odradilo, bit će dobar i odgovor, istaknula je u emisiji Studio 4 dr. Marija Santini, infektologinja bolnice "Dr. Fran Mihaljević" i predsjednica Hrvatskog društva za infektivne bolesti Hrvatskog liječničkog zbora.

➡️
Koronavirus - novosti
➡️ Dr. Marković: Alergični na jaja sigurno se ne mogu cijepiti, za biljke, ambroziju, pelud još nemamo točne podatke
➡️ Brčić: U Splitsko-dalmatinskoj županiji pad novooboljelih
➡️ Kozlevac: Ako ne spustimo brojke, imat ćemo problema u pružanju skrbi

Rekla je kako su joj poznati rezultati ankete među liječnicima koji su se trebali referirati o tome hoće li se cijepiti, ali kako kaže, oni nisu bili dobro informirani i zato ih se prijavilo samo 50 posto.

- Smatram da će kvalitetno cijepljenje biti konačan odgovor na ovu pandemiju i konačni način zaustavljanja virusa, naglasila je dr. Santini.

- U borbi s pandemijom kao sustav smo se snašli onoliko koliko smo mogli. Europski centar za kontrolu bolesti procijenio je još u veljači razinu spremnosti zemalja EU-a i od početka se znalo da niti jedna zemlja nije super spremna. Od tada smo se spremali kako smo mogli i kako je bilo planirano, rekla je.

Dodala je da smo puno naučili o novoj bolesti u odnosu na prije.

- Kada je najavljena mogućnost nove bolesti u Kini u prosincu prošle godine, rijetki su mislili da bi se mogla dogoditi pandemija, rekla je i dodala kako je Svjetska zdravstvena organizacija još 2018. godine najavila 10 najvećih prijetnji stanovništvu, među kojima je bila i pandemija nove bolesti.

Preostalih devet rizika su mogući i aktualni su u ovoj koronakrizi, naglasila je.

Doktorica Santini je istaknula da se malo govori u javnom prostoru o tome kako bolest izgleda.

- To je zanimljiva bolest koja vas može zavesti. 80 posto bolesnika ima blage, ali neobične simptome. 15 posto bolesnika će imati srednje teški ili teški oblik te će dobar dio njih imati potrebu za potporu kisikom, a 5 posto bolesnika će se morati liječiti u intenzivnoj jedinici, rekla je.

Istaknula je da je to bolest od koje obolijeva oko 4000 stanovnika dnevno, a svi su oni zatražili pomoć.

- Kapaciteti bolnice „Dr. Fran Mihaljević” su popunjeni stalno, no mi nastojimo svakog dana osloboditi krevete za prihvat novih pacijenata. Nažalost, oni koji su hospitalizirani nisu u bolnici kratko. Oni su tu po nekoliko tjedana, rekla je i dodala kako je upravo to priroda bolesti da pacijenti koji su imali blage nespecifične simptome, a onda nakon 7-15 dana mogu ući u pogoršanja kada im treba hospitalna skrb.

Smatram da bi se ljudi trebali odmah javiti obiteljskom liječniku čim osjete bilo kakve simptome, kako bi se što prije dijagnosticirali i provele epidemiološke mjere, naglasila je Santini.

Istaknula je kako se smatra da osobe koje su preboljele bolest ne bi trebale imati problem s cijepljenjem jer bi se time samo pojačao njihov imunološki odgovor na virus, a nisu u riziku.

Doktorica je rekla kako iskustva pokazuju da oni koji su preboljeli COVID-19 mogu imati vaskularne probleme, trombozu plućnih vena ili plućne embolije, ali i vaskularne probleme u središnjem živčanom sustavu kao što je moždani udar.

- Jedan dio pacijenata se ne oporavi ni nakon 60 dana. Imaju simptome kroničnog umora, a neki od pacijenata imaju i psihijatrijske promjene, rekla je i dodala kako se širi spektar očitovanja bolesti nakon prve akutne faze.

Na pitanje treba li medicinskim radnicima psihološka pomoć u ovoj teškoj situaciji, dr. Santini je rekla da je svaka pomoć dobro došla.

Santini je zaključila da je u povijesti bilo puno pandemija koje su zaustavljene, pa će tako biti i s ovom, ali ne tako brzo. Kako je rekla, treba biti strpljiv.

- Treba biti dobrih epidemioloških mjera i moraju se provoditi. Trebat će dobrog liječenja oboljelih i cjepivo, rekla je i dodala kako vjeruje da ćemo se izboriti za to da nam se vrate naši stari životi.