Papa pozvao čelnike da novac za oružje daju za borbu protiv bolesti COVID-19

Papa Franjo pozvao je svjetske čelnike da novac za oružje preusmjere za borbu protiv koronavirusa i učine sve da cjepiva stignu u najsiromašnije države.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

U povodu katoličkog Svjetskog dana mira, koji se slavi 1. siječnja, Papa je ponovio svoj poziv i za osnivanje svjetske zaklade koja bi novac za naoružanje iskoristila za iskorjenjivanje siromaštva.

Godišnja poruka, naslovljena "Kultura brige kao put prema miru", tradicionalno se šalje čelnicima država i vlada te međunarodnim organizacijama.

- Koliko se samo novca troši na oružje, posebno nuklearno, a može se iskoristiti za važnije prioritete, poput sigurnosti pojedinaca, za izgradnju mira i integralni ljudski razvoj, borbu protiv siromaštva i za zdravstvo, rekao je papa Franjo.

- Globalni problemi poput pandemije izazvane koronavirusom i klimatskih promjena te su izazove učinili još očitijima, dodao je.

Katolička crkva je pod papom Franjom zauzela čvršće stajalište protiv nuklearnog naoružanja i pozvala da ga se potpuno napusti. Papa je 2017. rekao kako države ne bi smjele gomilati takvo oružje, čak i radi odvraćanja neprijatelja.

- Kakva bi to hrabra odluka bila kada bi se osnovala svjetska zaklada s novcem potrošenim na oružje i druge vojne troškove, s ciljem da se zauvijek eliminira glad i pridonese razvoju najsiromašnijih država, rekao je papa Franjo.

Papa je više puta osudio "nacionalizam cjepiva" i poručio da najsiromašnije zemlje ne smiju biti izostavljene iz borbe protiv koronavirusa.

- Ponavljam svoj poziv političkim čelnicima i privatnom sektoru da učine sve da onima koji su siromašni i najranjiviji osiguraju pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 i ključnim tehnologijama potrebnima za skrb o boelsnima, istaknuo je papa Franjo.