Na Znanstvenom savjetu razgovaralo se i o propusnicama

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas nakon sastanka Znanstvenog savjeta da je na njemu bilo riječi i o propusnicama, no nije konkretno odgovorio hoće li se one ponovno uvoditi.

- Sad me dovodite u nezgodnu situaciju jer se mjere trebaju sutra predstaviti. Da, ja vam mogu samo potvrditi da je bilo riječi i o određenim propusnicama. Međutim, imamo određeno iskustvo, i proljetos gradski i općinski nivo nije bio potpuno adekvatan, prema tome, ako se bude nešto donosilo, to će biti vrlo vjerojatno na županijskom nivou, rekao je Beroš novinarima.

Rekao je i da se većina znanstvenika usuglasila da su mjere primjerene, potrebne i dobre radi smanjenja mobilnosti. Sutra ćete sve čuti o tim mjerama, dodao je.➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Plenković: Najmanje šest mjeseci da se cijepi najveći dio populacije

Beroš je rekao i da će se, ako se ograničenje kretanja i uvede, elementi od ranije sigurno pokušati ispraviti.

Poručio je da će educirati i stalno ponavljati kako je potrebno spriječiti nepotrebna druženja, ali da sigurno nitko neće ulaziti u kuće i kontrolirati.

Ministar je naveo i da su razgovarali i o razornim ekonomskim učincima, dotaknuli su činjenicu da u jednoj od najbogatijih zemalja UNICEF dijeli obroke.

- To ukazuje na potrebu balansiranja tih mjera, Najlakše je sve zatvoriti, to je doista s epidemiološkog aspekta najlakše. Sve zatvorimo i na neki način smo mirni. Međutim, ne. Ova vlada i Stožer promišlja o jednom balansu između mjera i održavanja ekonomskih aktivnosti, naglasio je Beroš.

Beroš je rekao da su svi naglasili važnost razgovora, izmjenjivanja spoznaja o najvažnijim znanstvenim informacijama, te da su danas čuli puno toga novoga.

- Osobno sam zadovoljan što znanstveni savjet i dalje plovi punim jedrima po ovom uzburkanom moru, poručio je Beroš.

Dvije faze bolesti

Dodao je da su svi suglasni da je potrebno donijeti nove mjere, pogotovo u okolnostima izazova koji nas čekaju, te da je drugi val daleko izazovniji od proljetnog. Bilo je govora o tome da je ova bolest vrlo čudna i da svi infektolozi sada uočavaju njezine dvije faze - početnu, koja je infektološkog karaktera, virusna, te drugu, gdje se radi o imunološkoj bolesti, odnosno određenom imunološkom odgovoru na čitav niz elemenata.

Naglašen je i velik postotak rehospitalizacija, što, kako je rekao Beroš, svima ukazuje da moramo biti izrazito odgovorno i pažljivo se ponašati i kad već jednom obolimo. S kliničkog aspekta vrlo je naglašena važnost ranijeg dolaska u bolnicu, rekao je Beroš.

Beroš je također naveo da su puno razgovarali o učinku mjera u okolnim zemljama i trendovima te da je poglavito Gordan Lauc prikazao određene grafove i trendove. Svaka zemlja ima svoj modus i modalitet odgovora na krizu, mi iz dana u dan promišljamo naš, rekao je Beroš. Kao određeni zaključak može se nametnuti da ne znači nužno da su stroge i restriktivne mjere i učinkovitije, i to ne samo s ekonomskog, već i zdravstvenog aspekta, dodao je.

Beroš je rekao da zbog ovog sastanka nije mogao nazočiti sastanku s udrugama obiteljskih liječnika u Ministarstvu zdravstva. Poručio je da građani trebaju jedinstvo liječničke struke te da je razgovor bio konstruktivan.

Najavio je da će način cijepljenja biti vrlo sličan cijepljenju od gripe, ali da će naći odgovor ako će to trebati unaprijediti.

- Možete biti sigurni da ćemo napraviti sve da početne doze dođu u Hrvatsku. Međutim, cijepljenje cijele nacije će biti dugotrajan proces koji će trajati možda više od pola godine, poručio je.

Primorac: Otvorili pitanje postcovida

Član savjeta Dragan Primorac rekao je da su danas imali vrlo intenzivan sastanak u trajanju od gotovo tri sata.

- Nije bilo nikakve dihotomije, ali, naravno, uvijek postoje različiti stavovi oko nekih vrlo zanimljivih stvari, rekao je Primorac.


Dodao je da su otvorili novo pitanje o postcovidu-19. Niz kliničkih slika upozorava nas da već sad moramo početi voditi računa o komplikacijama koje se događaju nakon preboljelog Covida-19, a na koji upozorava i literatura. Vrlo važna tema bilo je i pitanje cjepiva - kako vrlo kompleksan jezik genetike objasniti ljudima.

➡️ Riječki liječnik za HRT o post Covid simptomima 

Što se tiče cjepiva, Primorac je između ostalog rekao i da će ovo biti pitanje testa kredibiliteta EU-a te da svaka članica ima potpuno jednaka prava.

- Nema šanse da se tu može dogoditi da Hrvatska bude deficitarna, rekao je Primorac. Naglasio je i da je nakon cjepiva Pfizera i AstraZenece dobio i jako dobre recenzije oko Modernina koje, kako je istaknuo, prema njegovim kolegama ima nevjerojatnu malu razinu nuspojava. Primorac je rekao da pitanje cijepljenja nije pitanje našeg osobnog hira, već zaštite cijelog hrvatskog pučanstva.

- Jer ako se ne postigne procijepljenost pučanstva, mi zapravo nećemo ispuniti onaj cilj i možemo doći sljedeće godine u deseti mjesec u sličnu poziciju da razgovaramo kao što razgovaramo danas, što nitko od nas ne bi želio, poručio je. Što se tiče prepirki oko navodnog sukoba interesa u savjetu, Primorac je rekao da su sva pitanja oko toga riješena te da je premijer Andrej Plenković rekao kako ne postoji osoba u savjetu koja se nalazi u toj poziciji. Naveo je kako je pripremljena izjavu kolege iz Ministarstva pravosuđa koju će potpisati sve kolege.

Preminula osoba rođena 1982.

Ministar Beroš je rekao i da je današnji podatak o 3918 novooboljelih u zadnja 24 sata značajnije manja brojka u usporedbi s 4620 od prije tjedan dana, što je najveći broj do sada.  Naveo je i da je prosječna životna dob preminulih danas 74,7 godina, te da je preminula i mlađa teško bolesna osoba rođena 1982.