Saudijska Arabija počela cijepljenje protiv koronavirusa

Saudijska Arabija počela je cijepljenje protiv koronavirusa, reklo je ministarstvo zdravstva, dan nakon što je primila dvije pošiljke Pfizerova i BioNTechova cjepiva.

➡️
Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Uoči božićnih blagdana sve više zemalja uvodi strože mjere
➡️ Neočekivane teškoće u proizvodnji i skladištenju Pfizerova cjepiva

Snimke na televiziji Footage pokazuju muškarca i ženu koji primaju cjepivo u medicinskom centru u glavnom gradu Rijadu. Kratko nakon toga cijepljen je i ministar zdravstva Tofik al Rabiah.

Kraljevina je primila prve dvije pošiljke u srijedu te je postala prva zemlja u regiji koja ga je dobila. Prošli tjedan kraljevina je odobrila upotrebu cjepiva koje su razvili američki farmaceutski div Pfizer i njemački partner BioNTech. Također je odobreno u Ekvadoru i Čileu.

Vlasti su pozvale ljude da se za cijepljenje registriraju putem mobilne aplikacije koju je razvilo ministarstvo. U 24 sata registriralo se više od 150.000 ljudi.

Cijepljenje će se provoditi u tri faze. U prvoj fazi cijepit će se osobe u dobi 65 godina i više, zdravstveni radnici i ljudi s kroničnim bolestima. U drugoj fazi predviđeno je cijepljenje osoba starijih od 50 godina, a u trećoj fazi cjepivo bi bilo dostupno ostatku stanovništva.

Kraljevina je prije rekla da će cjepivo protiv covida-19 biti besplatno građanima i strancima s boravištem u Saudijskoj Arabiji.

Saudijska Arabija, s oko 34 milijuna stanovnika, prijavila je više od 360.000 slučajeva koronavirusa i 6000 smrtnih ishoda.