Ružić: Moramo promijeniti tradicionalne načine ponašanja

Koje i kakve su posljedice koja ostavlja koronavirus još uvijek je nepoznanica. KBC Rijeka osmislio je postcovid ambulantu za sve one koji i nakon što prebole covid i dalje imaju zdravstvenih problema. Više o svemu rekao je u emisiji Studio 4, ravnatelj KBC-a Rijeka, Alen Ružić.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Krolo: Pravi broj oboljelih veći dva do tri puta
➡️ Znanstveni savjet o uvođenju novih mjera

Naglasio je kako se od studenog u Primorsko-goranskoj županiji povećao broj hospitaliziranih zbog covida-19 nekoliko puta. Struktura je takva da trećina bolesnika ima teške kliničke slike, rekao je.

- Tendencija je kontinuiranog porasta. Za sada se to infrastrukturnim resursima prati dobro, međutim, bolest je nova i stalno otkrivamo nove elementa, kako kroz znanstvenu literaturu, tako i iz vlastitog iskustva, naglasio je i dodao kako je pritisak na zdravstvene radnike velik, ali kako ih entuzijazam „drži” te je za sada sve u redu.

Ružić je istaknuo kako dob pacijenta, pridružene bolesti, kao što su pretilost, visoki tlak, dijabetes, predstavljaju rizik za težu kliničku sliku oboljelih, ali, kako je rekao, svjedočimo oboljenju mladih ljudi koji nemaju izrazitih bolesti od ranije, a kod kojih sama upala pluća izazvana covidom 19, ide s opsežnim promjenama i manjkom kisika u krvi što zahtijeva intenzivno liječenje.

- Novo je i to da se bolesnici različito brzo oporavljaju nakon srednje teške i teške kliničke slike i ostavljaju posljedice koje mogu prijeći i u kronično stanje. Upravo stoga smo osnovali post covid ambulante kako bi se odmah po prestanku infektivnosti zaostali simptomi mogli detektirati, istaknuo je Ružić.

Na pitanje hoće li se cijepiti, Ružić je rekao kako će to učiniti čim cjepivo bude dostupno.

- Mi smo u KBC-u Rijeka napravili anketu i od 2 tisuće anketiranih, tisuću sto je reklo da se želi cijepiti, a  od anketiranih, 70 posto liječnika je iskazalo svoj stav da će se cijepiti, naglasio je.

Dodao je kako uvedene mjere daju rezultate, te kako moramo biti strpljivi i razumjeti da je za pad broja zaraženih i hospitaliziranih potrebno vrijeme.

- Moramo zamijeniti tradicionalne načine ponašanja za alternativu u kojoj ne smije biti manje emocija nego samo manje fizičkog kontakta, naglasio je.

Istaknuo je kako osim standardnih mjera, nema nekih posebnih lijekova koji bi se trebali uzimati u ovo vrijeme osim zdrave prehrane, što više voća i povrća te vitamina.

- Kada govorimo o zdravoj prehrani, govorimo o dugoročnoj promjeni navika, ali glede tradicijskih jela za blagdane ne trebaju se raditi odstupanja osim u količini. Treba se paziti 365 dana u godini i pokušati unijeti u svoj život unijeti pozitivne promjene i smanjiti količine visoko kalorične hrane, povećati unos voća i povrća, maslinovog ulja i što manje unosa hrane koja je industrijski obrađena, poručio je Ružić.