Srbija: Blagi pad slučajeva zaraze, danas 49 žrtava, na liječenju više od 9000 oboljelih

Trend zaraze koronavirusom u Srbiji pokazuje ovog tjedna blagi pad, ali je na bolničkom liječenju i dalje više od 9000 oboljelih, a već nekoliko dana na respiratorima je više od 300 pacijenata, pokazuju novi epidemiološki podaci srbijanskih zdravstvenih vlasti.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije, 92 osobe preminule, 3327 novooboljelih

Od utorka do srijede od posljedica bolesti Covida-19 umrlo je 49 oboljelih, a koronavirus je među 18.484 testiranih uzoraka potvrđen u još 5353 slučaja, objavilo je u srijedu Ministarstvo zdravlja.

Na odjelima za COVID u bolnicama diljem Srbije trenutačno su 9443 pacijenata, od kojih 333 na respiratorima.

Od početka epidemije 6. ožujka testirano je 2.083.929 uzoraka, registrirana je 282.601 zaraza, a službeno su prijavljena 2482 smrtna ishoda.

Krizni stožer najavio je za petak ujutro novu sjednicu na kojoj će razmotriti efekte dosadašnjih epidemioloških mjera, ali se, na temelju posljednjih izjava članova stožera, može zaključiti da će sadašnje zabrane okupljanja više od pet osoba te ograničenja radnog vremena do 17 sati tijekom tjedna ostati na snazi.

Zabrana rada vikendom vrijedi od 17 sati u petak do ponedjeljka u pet ujutro, uz iznimku trgovina prehrambene robe, ljekarni i benzinskih postaja, ali samo za točenje goriva.

Odlukom srbijanske vlade od 20. prosinca za ulazak na teritorij Srbije strancima će biti nužan negativni PCR test ne stariji od 48 sati, dok državljani Srbije mogu ući i bez negativnog testa, ali uz obveznu desetodnevnu karantenu koja može biti i kraća ako u međuvremenu zdravstvenim vlastima pokažu na uvid negativni PCR test.

Na društvenim mrežama i u dijelu javnosti u tijeku su prijepori poslije najave da će PCR test od 1. siječnja za građane Srbije stajati 9000 dinara, oko 76 eura, dok će ga stranci plaćati dvostruko više - 152 eura.