WHO poziva Europljane da nose maske na obiteljskim božićnim druženjima

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je Europljane da na obiteljskim božićnim okupljanjima nose maske, prenosi BBC.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije, 92 osobe preminule, 3327 novooboljelih   

S obzirom na to da je stopa prijenosa koronavirusa u Europi i dalje visoka, WHO upozorava na visok rizik od novog vala pandemije početkom 2021.

Zemlje diljem europskog kontinenta dnevno bilježe tisuće novih slučajeva zaraze i stotine umrlih.

WHO poziva pojedince, obitelji i zajednice da na slavljima u povodu Božića pokažu odgovornost i svojim ponašanjem pridonesu sprečavanju još jednog vala zaraze.

- Može vam biti neobično nositi masku i držati fizički razmak kada ste u krugu obitelji i prijatelja, ali čineći to, znatno pridonosite tomu da svi ostanu zdravi i sigurni, priopćio je europski ured WHO-a.

Njemačka je jedna od zemalja koja od danas ima postroženi režim restrikcijskih mjera, uključujući zatvaranje škola i vrtića te svih dućana i tvrki koje nisu nužne za svakodnevni život.

U međuvremenu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je da će u roku od tjedan dana biti odobreno prvo cjepivo protiv koronavirusa.

Europska agencija za lijekova (EMA) jučer je objavila da je za tjedan dana pomaknula sastanak na kojem će se odlučivati o odobravanju Pfizerova i BioNTechova cjepiva. Sastanak će se održati 21. umjesto 29. prosinca.