Talijanski dužnosnik traži zatvaranje, broj umrlih usporedio s ratom

Savjetnik talijanskoga ministarstva zdravstva pozvao je da se drastično postrože ograničenja protiv koronavirusa kako bi se izbjegla "nacionalna tragedija", nakon što je nacionalni statistički ured ISTAT objavio da će broj umrlih ove godine biti najveći od Drugoga svjetskog rata.
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

-
Mi smo u ratnoj situaciji, ljudi to ne shvaćaju, ali zadnji put imali smo toliko mnogo umrlih kad su za vrijeme rata padale bombe na naše gradove, rekao je profesor javnog zdravstva Walter Ricciardi za televizijski kanal la7.

Ricciardi, savjetnik ministra zdravstva Roberta Speranze, rekao je da bi Vlada, koja razmatra postroženje mjera tijekom Božića i novogodišnjih praznika, trebala potpuno zatvoriti gradove. U intervjuu za dnevnik La Stampu, rekao je da je Rim "stalno kasnio" u odgovoru na drugi, jesenski val virusa.

Italija je jučer prijavila 846 umrlih od Covida-19, s čim je zemlja s ukupno  65.857 smrtnih ishoda peta po broju umrlih u svijetu. Kao i u mnogim drugim zemljama ta se brojka smatra podcijenjenom jer mnogi koji su umrli od Covida-19 za vrijeme prvog vala nikad nisu testirani na virus.

Voditelj ISTAT-a Carlo Blangiardo rekao je jučer da će sveukupni broj umrlih u Italiji ove godine  premašiti 700.000, u usporedbi s 647.000 u 2019.

- Zadnji put nešto poput ovoga dogodilo se 1944. kad smo bili na vrhuncu Drugog svjetskog rata, rekao je za državnu televiziju RAI.

Premijer Giuseppe Conte pozvao je jučer Talijane da izbjegavaju "neodgovorna okupljanja" tijekom blagdana i rekao da bi vlada mogla uvesti neke "male izmjene" sadašnjih mjera, ali Ricciardi je rekao za La Stampu da to nije dovoljno.

- Nizozemska je uvela zatvaranje s polovicu broja naših smrtnih slučajeva, Njemačka s trećinu - ne razumijem ovo oklijevanje. Ne poduzmemo li adekvatne mjere, idemo prema nacionalnoj tragediji, upozorio je.