Srbija ne razmišlja o ublažavanju mjera, za strance obavezan PCR test

Krizni stožer srbijanske vlade za borbu protiv covida-19 ne razmišlja o ublažavanju mjera jer je epidemiološka situacija i dalje "izvanredna, a povremeno i katastrofalna", unatoč pokazateljima pada broj novozaraženih, izjavio je član stožera, epidemiolog Predrag Kon.

➡️
Koronavirus - najnovije informacije
➡️ U SAD-u uskoro u prodaji prvi antigenski kućni test na koronavirus
➡️ Istraživanje: svaka četvrta soba u svijetu možda neće dobiti cjepivo do 2022.

On je za provladinu komercijalnu televiziju Pink rekao kako se jasno vidi da je prošao "epidemiološki maksimum", ali i upozorio da zemlja ulazi u razdoblje koje će trajati duže nego što se očekivalo jer "krivulja zaražavanja" ne opada brzo.

U Srbiji je trenutno na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom prostoru, ograničenje radnog vremena do 17 sati tijekom tjedna, a vikendom se ne radi od 17 sati u petak do ponedjeljka u pet ujutro, uz iznimku trgovina, ljekarni i benzinskih crpki, ali samo za točenje goriva.

Epidemiolog Predrag Kon je istaknuo da se u posljednje vreme na respiratorima nalazi oko 300 pacijenata, što govori o velikom opterećenju odjela intenzivne njege u covid bolnicama, na kojima je 15. prosinca bilo više od 9.000 hospitaliziranih s dijagnosticiranim covidom-19.

On je kao "popis dobrih, ali nerealnih želja" odbacio mogućnost ublažavanja mjera na predstojećoj sjednici Kriznog stožera u petak, rekavši kako je "iznimno važno osloboditi pritiska bolnice i odjele intenzivne njege.

- Tek kad se dovoljno spusti krivulja zaraze mogli bismo razgovarati o ublažavanju mjera, rekao je Kon i pozvao građane da se suzdrže od masovnijih okupljanja tijekom skorih praznika.

Odlukom srbijanske vlade od 20. prosinca za ulazak stranaca na teritorij Srbije bit će obavezan negativan PCR, dok srpski državljani mogu ući i bez testa, ali u tom slučaju moraju provesti 10 dana u izolaciji, dok zdravstvenim vlastima ne predoče dokaz da su u međuvremenu negativno testirani na covid-19.