Dr. Štefančić Martić: Hrvatski liječnici žele se cijepiti, radi se o nesporazumu

Oči svijeta mjesecima su bile uprte u pronalazak cjepiva. Sad ih je na tržištu nekoliko, a u tijeku su administrativni postupci i pripreme. Dio tih priprema su i ankete među zdravstvenim djelatnicima kako bi se znalo koliko će doza za njih, kao usko vezane uz one rizične skupine, biti potrebno osigurati. O tome je govorila dr. Vesna Štefančić Martić, predsjednica Povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost hrvatske liječničke komore u HRT-ovom Studiju 4.

➡️ Epidemiologinja Petrović: Sigurnosni profil cjepiva je jako dobar, ne očekujemo naknadne nuspojave
➡️ U Osječko-baranjskoj županiji umrlo 10 ljudi, a još 242 osobe zaražene
➡️ Split: U županiji 376 covid pozitivnih, deset osoba umrlo

- Istaknula bih da nije riječ o masovnom odbijanju cjepiva. Radi se o nesporazumu, o komunikaciji koja nije u cijelosti bila definirana, kaže dr. Vesna Štefančić Martić.

Istaknula je da se hrvatski liječnici žele cijepiti i da prepoznaju važnost cijepljenja kao jedne od najučinkovitijih javnozdravstvenih intervencija.

- Ono što je bio problem u ovoj konkretnoj situaciji je zapravo bilo vezano za jednu komunikacijsku barijeru. Od liječnika i drugih zdravstvenih radnika je zatraženo od strane zdravstvenih ustanova, u organizacijskom smislu, da se u vrlo kratkom roku iskaže interes za potencijalno cijepljenje, objašnjava dr. Štefančić Martić.

Zamislite da ste obučeni u odijelima, da radite s pacijentima oboljelim od Covida, spašavate živote i ulažete veliki trud. Koliko imate realno vremena odgovoriti u kratkom roku na nekakav upit mailom, kazala je. 

- To je zapravo posljedica jedne nedovoljno jasne komunikacije između donositelja odluka koji upravljaju organizacijom distribucije cjepiva sa zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim radnicima, dodaje.

Potreban je zajednički trud i jedna otvorena jasna komunikacija kako bi se interes zapravo definirao, kaže dr. Štefančić Martić i dodaje da je postotak liječnika koji se navodi kao da je odgovorio negativno zapravo samo postotak koji nije odgovorio na upit koji su zaprimili elektroničkom poštom.


- Informacija koju ja imam je da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo kao nadležna institucija na državnoj razini uskoro objaviti informaciju o tome koliki je zapravo iskaz interesa kolega u zdravstvenom sustavu za cijepljenje. Ono što mi u Hrvatskoj liječničkoj komori zasigurno vjerujemo je da će liječnici prepoznati važnost cijepljenja kao što su to činili i do sada s cijepljenjima protiv drugih bolesti i da će na taj način svojim primjerom pokazati građanima kako treba pristupati rješavanju epidemije, kaže dr. Vesna Štefančić Martić.

"Vjerujem da će se veliki broj liječnika odlučiti za cijepljenje"

Hrvatska liječnička komora ulaže značajan trud da uspostavi jasne kanale komunikacije prema svojim kolegama i da ih informira o znanstveno utemeljenim, jasnim i provjerenim informacija ma o cijepljenju koje su stručne i znanstveno utemeljene

- Vjerujem da će veliki broj liječnika koji možda sad u ovom trenutku imaju nedovoljno informacija, od Hrvatske liječničke komore i drugih dionika moći dobiti jasne informacije o cijepljenju, te se na kraju odlučiti se za cijepljenje kako bi svojim pozitivnim primjerom pokazati građanima koliko je to važno, podijelila je dr. Vesna Štefančić Martić za Studio 4.

Na pitanje smatra li da cijepljenje treba biti obvezno za zdravstvene djelatnike s obzirom na to da potencijalno mogu direktno ugrožavati najrizičnije skupine, dr. Vesna Štefančić Martić kaže da zdravstveni djelatnici i zdravstveni radnici rade na više razina u zdravstvenom sustavu.

- Neki rade direktno na Covid odjelima, neki se susreću s pacijentima na različite načine, a neki uopće ne rade s pacijentima. Bitno je istaknuti da je prema objavljenim informacijama i komunikacijom unutar sustava poznato kako cijepljenje protiv Covida-19 neće biti obavezno, pa tako ne postoji informacija da bi ono bilo obavezno za određene skupine, kaže doktorica Štefančić Martić.

- Liječništvo kao takvo je utemeljeno na tome da informacije kojima mi, liječnici raspolažemo i koje se trudimo saznati budu znanstvene, stručne i opravdane. Još bitnije, naši pacijenti i ljudi s kojima radimo u okruženju su oni koji smo dužni i želimo zaštititi, kaže dr. Štefančić Martić.

Zato smatra da je važno prenijeti građanima poruku da stručno utemeljene informacije koje liječnici dobiju zasigurno mogu pridonijeti u kreiranju njihovih odluka o potrebi i važnosti cijepljenja.

Ove godine zabilježen je povećani odaziv cijepljenja protiv gripe među općom populacijom. Zbog napora koji su uloženi u suzbijanje pandemije detaljnija analiza i podatak koliki je odaziv liječnika na cijepljenje protiv gripe nije dostupan.