Čakovec: Otvoren COVID centar za palijativnu skrb

Danas će u Čakovcu primiti prve pacijente, jedinstveni u Hrvatskoj, bolnički COVID centar za palijativnu skrb. U njemu će se hospitalizirati i oni s produženim kroničnim liječenjem, rekao je Tomislav Novinščak, ravnatelj ŽB Čakovec u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

➡️
Koronavirus - najnovije informacije

- Kapacitet je maksimum 30 kreveta. Palijativnih pacijenata nema toliko, ali ćemo krenuti s njih 10-ak kako bismo rasteretili bolnički dio, istaknuo je Novinščak.

Rekao je kako je bolnica tražila ispomoć za djelatnike te da se napravio preraspored unutar sustava. Također je naglasio kako je zdravstveni sustav „žilav” i ima velike unutarnje resurse.

- Zbog velikog pritiska na zdravstvene radnike, ovaj smo centar trebali napraviti u najbržem roku. Dogovoreno je u subotu, radovi su počeli u nedjelju i u ponedjeljak je sve bilo gotovo. Bilo je zahtjevno i ovim bi putem pohvalio sve nezdravstvene radnike koji su se priključili akciji, rekao je.

Novinščak je rekao da je optimističan glede odgovora na sve izazove, a dodatno ulijeva nadu i najava cjepiva.

- Zabilježen je i pad incidencije zaraženih za 20 posto. To se još neće vidjeti na dinamici priljeva pacijenata u bolnicu, ali sigurno će se vidjeti za 2-3 tjedna, naglasio je ravnatelj.