Epidemiologinja Petrović: Sigurnosni profil cjepiva je jako dobar, ne očekujemo naknadne nuspojave

Epidemiologinja Goranka Petrović, voditeljica Odjela za respiratorne bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazala je u emisiji HTV-a "Dobro jutro Hrvatska" da je razumljiv otpor ljudi prema novom cjepivu, jer se radi o cjepivu koje je relativno brzo razvijeno.

➡️ Lukšić: Imamo veliki priljev bolesnika, ali smo korak ispred virusa 
➡️
Ivić: Gužve na rivama prelijevaju se u gužve u bolnicama 
➡️
Odluka o cjepivu protiv COVID-a 21. prosinca

Petrović je naglasila kako novog cjepiva neće biti puno na raspolaganju, jer će dolaziti vrlo sporo tijekom sljedećih mjeseci.

- Zbog toga nam je jako važno da zaštitimo prvenstveno rizične skupine. Dakle, osobe koje imaju rizike razviti teške slike bolesti i završiti na bolničkom liječenju, pa nažalost imati i smrtni ishod, rekla je epidemiologinja.

"Cjepivo ne mijenja genom"

Komentirala je cjepivo Pfizera i Moderne, te istaknula kako su ta cjepiva rađena relativno novim tehnologijama, ali te se tehnologije istražuju već petnaestak godina i koriste se u genskoj terapiji pojedinih tumora. Dodala je kako je prvi puta cjepivo proizvedeno s tim tehnologijama. Petrović je kazala kako cjepivo ne mijenja naš genom.

"Sigurnosni profil je dobar, ali treba biti oprezan"

Epidemiologinja Goranka Petrović rekla je da za sada imamo podatke o sigurnosti cjepiva, te da je sigurnosni profil jako dobar.

- Međutim, sigurnosno praćenje osoba koje su primile cjepivo je dvije godine, te će rezultati tada biti objavljeni.  Ne očekujemo da se nakon par godina jave neke nuspojave, ali valja biti jako oprezan, naglasila je.

"Dobra je odluka da je cijepljenje neobavezno"

Dodala je da će cjepiva kao što su cjepiva Pfizera i Moderne, kao i svaki novi lijek biti podvrgnuti tzv. postupku pojačanog praćenja. Petrović je naglasila da je cijepljenje neobavezno, te da je to dobra odluka. Istaknula je kako su procjene da treba cijepiti oko 70 posto stanovništva da bi se zaustavilo širenje zaraze virusom.

- No, to je procjena za koju se ne zna koliko je točna, s obzirom na to da za sada nemamo podatke u kojoj mjeri cjepivo štiti od prijenosa, transmisije, rekla je.

Petrović je kazala kako broj zaraženih u Hrvatskoj od koronavirusa je teško procijeniti, jer je veliki postotak zaraženih osoba u odnosu na testiranja, te to znači da je virus široko uspostavljen odnosno njegova cirkulacija.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku.