Američki regulator: Modernino cjepivo je sigurno i učinkovito

Cjepivo američke biotehnološke tvrtke Moderna protiv COVID-a sigurno je i učinkovito, ocijenila je američka agencija za hranu i lijekove (FDA) u analizi koja predviđa njegovo hitno odobrenje u Sjedinjenim Državama do kraja tjedna.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Od koronavirusa u SAD-u umrlo preko 300.000 ljudi, počela kampanja cijepljenja  

Cjepivo mlade biotehnološke tvrtke ne predstavlja "niti jedna utvrđeni specifični sigurnosni problem koji bi spriječio izdavanje njegovog hitnog odobrenja", navodi FDA čije će se stručno povjerenstvo sastati u četvrtak.

Ako bude odobreno, Modernino cjepivo, čiju su učinkovitost stručnjaci FDA procijenili na 94,1 posto, pridružit će se cjepivu Pfizer/BioNTecha u kampanji američkog cijepljenja, najvećoj u povijesti Sjedinjenih Država.

Američke vlasti predviđaju cijepljenje oko 20 milijuna Amerikanca do kraja prosinca i 100 milijuna do kraja ožujka.

Sjedinjene Države su ukupno kupile 200 milijuna doza Moderninog cjepiva, od čega bi polovina trebala biti raspodijeljena tek u drugoj polovini 2021. godine. Oni su također kupili 100 milijuna doza cjepiva Pfizer/BioNTecha.

Najprije će biti cijepljene osobe najizloženije koronavirusu i korisnici domova za starije.

Proces odobrenja Modernina cjepiva tjedan dana kasni nakon odobrenja cjepiva Pfizer/BioNtecha koje je dobilo zeleno svjetlo FDA prošlog petka.

Više od 300.000 ljudi umrlo je od bolesti COVID-19 u Sjedinjenim Državama, prema podacima sveučilišta Johns Hopkins. Sjedinjene Države i dalje imaju rekordni broj zaraženih i više od 200.000 novih slučajeva u danu te 2500 ili čak 3000 umrlih dnevno.