Francuska se oprezno zatvara prije Božića, predviđeni prosvjedi

Francuzi su u utorak pozvani na oprezne mjere ograničenja kretanja prije Božića da bi izbjegli novo razbuktavanje zaraza tijekom blagdana, u vrijeme kada se restrikcije malo popuštaju, osim za sektore ugostiteljstva i kulture.

Premijer Jean Castex je preporučio roditeljima da u četvrtak i petak prije Božića ne šalju djecu u školu, kako bi ograničili opasnost od zaraze nekoliko dana kasnije.

- Svaki puta kada je moguće, posebice ako za Božić trebate sresti ranjive osobe, ako je moguće ne vodite djecu u četvrtak i petak, rekao je premijer na Radiju Europe 1, i također preporučio karantenu tjedan dana prije obiteljskih i okupljanja među prijateljima krajem godine.

U utorak, Francuska je službeno izašla iz druge karantene, koju je sada zamijenio noćni policijski sat, od 20 do 6 ujutro.  Život je daleko od povratka u normalu, jer restorani i kazališta i kina ostaju zatvoreni do nove uredbe.

Jean Castex nije bio optimističan u utorak i upozorio je da ne može jamčiti da će kafići, noćni klubovi i restorani moći početi raditi  20. siječnja kao što je ranije bilo predviđeno i objasnio da" to ovisi kako će proteći razdoblje blagdana, koje može pogodovati ubrzanom širenju virusa".

To isto vrijedi i za sektor kulture gdje kazališta, kina i muzeji ostaju zatvoreni.
Djelatnici u kulturi kritiziraju te odluke i organiziraju nekoliko skupova diljem Francuske u znak prosvjeda.

Kako bi ih smirio Castex je potvrdio dodatnih 35 milijuna eura za sektor kulture i ponovno razmatranje situacije 7. siječnja. Iz ugostiteljskog i hotelskog sektora više tisuća profesionalaca se okupilo u ponedjeljak u Parizu uz povike "Pustite nas da radimo".

Više od 58.000 ljudi je umrlo od početka epidemije u Francuskoj gdje je svakog dana bilo prosječno više od 10.000 novozaraženih.