Još strože mjere u europskim zemljama

Diljem Europe - zbog ubrzanog širenja koronavirusa -  "tvrdo" zatvaranje. Najstrože mjere uvode Nizozemska i Češka, a zatvara se i London - nakon naglog rasta broja zaraženih povezanog s otkrićem novog soja koronavirusa. Istodobno u Sjedinjenim je Državama počelo najmasovnije cijepljenje u američkoj povijesti.
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Nizozemska se zatvara na pet tjedana jer pandemija ne posustaje i svaki dan evidentira se blizu 10 tisuća novozaraženih. Nove mjere najstrože su dosad jer će sve trgovine, osim prehrambenih i ljekarni, biti zatvorene. Zato su građani sinoć žurili u posljednji šoping.

- Sve je usmjereno na ograničavanje kontakata na minimum. Svi se sjećamo proljeća kad smo imali prazne autoceste, vlakove i autobuse, urede i škole. Ponovno moramo pribjeći takvim mjerama, rekao je nizozemski premijer Mark Rutte.

I Češka Republika vraća epidemiološke mjere ukinute prije dva tjedna. Uvodi se noćni policijski sat, opet se zatvaraju kafići i restorani, a skupovi su ograničeni na šest osoba.

- S takvim trendom zapravo bismo riskirali do deset tisuća zaraženih na dan do kraja mjeseca, a nitko od nas to ne želi, naglasio je češki premijer Andrej Babiš.

Epidemiološke mjere guše gospodarstvo i sve europske zemlje bilježe veliki pad BDP-a. Tisuće očajnih vlasnika restorana, hotela i kafića prosvjedovale su u Francuskoj tražeći da im se omogući rad. Otvaranje restorana i kafića predviđeno je tek 20. siječnja.

- Vlasnici poduzeća danas imaju najnesigurniji  položaj u Francuskoj. Čak i socijalno ugroženi dobivaju novčanu pomoć, a  mi nismo dobili ništa, kazala je vlasnica ugostiteljskog objekta Jeanne Dumont.

U SAD-u je broj mrtvih od koronavirusa prešao 300.000, a broj novozaraženih već se neko vrijeme kreće oko 200 tisuća. No nadu ulijeva početak cijepljenja. Američke vlasti planiraju do kraja mjeseca cijepiti 20 milijuna ljudi, u siječnju još 30, a prioritet imaju zdravstveni djelatnici.

- Mislim da je cjepivo sigurno, prošlo je istraživanje i klinička ispitivanja. Osjećat ću se sigurnije kad se vratim kući, istaknuo je zdravstveni djelatnik Kevin Londrigan.

Iako je Velika Britanija na Zapadu prva počela s cijepljenjem protiv koronavirusa, u Londonu će od srijede biti na snazi najstrože epidemiološke mjere zbog eksponencijalnog rasta slučajeva COVID-a povezanog s mutacijom virusa. Velika Britanija svaki dan evidentira oko 20 tisuća novozaraženih.