Zaražena trećina štićenika Psihijatrijske bolnice Lopača

U Psihijatrijskoj bolnici Lopača je koronavirusom zaražena trećina od ukupno 110 bolesnika te trećina medicinskog osoblja, pa će toj bolnici biti poslana kadrovska ispomoć, izvijestila je pročelnica za zdravstvo u Primorsko-goranskoj županiji Đulija Malatestinić.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Na konferenciji za novinare rekla je da je jučer održan hitni sastanak koordinacije ravnatelja zdravstvenih ustanova u vezi s pogoršanom epidemiološkom situacijom u Psihijatrijskoj bolnici Lopača. Prema dogovoru ravnatelja, od srijede će u Lopaču biti poslano pet medicinskih sestara iz županijskih zdravstvenih ustanova te jedan medicinski tehničar iz riječke bolnice. Među štićenicima, srećom, nema teže oboljelih.

- Na teren će danas ići i glavna sestra iz naše Talasoterapije Opatija da se dodatno uvjeri je li nešto operativno potrebno. Prethodno su bili voditelj epidemiološke službe dr. Dobrica Rončević iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Učinjene su sve protuepidemijske mjere, izoliranje oboljelih i izdvajanje zdravih kako bi se zadržala epidemija na ovoj razini, kazala je Đulija Malatestinić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko goranske županije.

Prema podacima iz županijskog Stožera civilne zaštite, u Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 141 osobe, testirana je 1221 osoba, a umrlo je petero ljudi.

U riječkom Kliničkom bolničkom centru liječe se 144 osobe oboljele od covida-19, od kojih je na respiratoru 20 osoba.