Mittermayer: Cilj je nova bolnica, trenutni uvjeti nezadovoljavajući

Renato Mittermayer, dr. med. spec. anesteziologije, ravnatelj Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra gostovao je u emisiji HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska" i rekao kako je cilj napraviti novu bolnicu jer 104 djeteta u 15 soba nije zadovoljavajući standard. 

Koronavirus - najnovije informacije

Renato Mittermayer je rekao kako bolnica konstantno radi jer se skrbi o teško bolesnoj djeci iz cijele Republike Hrvatske.

- Moramo biti 365 dana u godini spremni pomoći i da ih na najbolji mogući način liječimo. Svima je ova godina teška, tako i nama. Izazovna je u tome što moramo paziti kao i sve zdravstvene ustanove da ne dođe do proboja virusa među djecom. Oko toga smo u strahu i da to pokušamo spriječiti. Teško bi bilo da se probije virus do naše djece i da tako ugrozimo zdravlje naše djece, rekao je.

Mittermayer je rekao kako Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra ima 107 djelatnika.

- Liječnici, medicinske sestre, njegovatelji, njegovateljice, fizioterapeuti, defektolozi i pomoćno osoblje naše bolnice je uvijek spremno pomoći našoj djeci da im pružimo najbolju moguću zdravstvenu skrb. Ove godine smo napravili vrlo rano krizni stožer, odmah nakon što je osnovan krizni stožer Republike Hrvatske, morali smo odmah početi s mjerama.

- U našoj bolnici je bilo više od 10 tisuća volonterskih posjeta od prijatelja iz Italije i hrvatskih volontera koji redovito volontiraju u bolnici Bistra. Nažalost, na nekoliko dana smo morali zatvoriti bolnicu i za posjete roditelja. To je teško za djecu, pogotovo za roditelje koji ne mogu posjetiti svoje teško bolesno dijete, istaknuo je Mittermayer.

Rekao je kako je prijepodne u bolnici veći broj djelatnika, medicinskih sestara i njegovateljica, a u noćnoj smjeni je zadatak da se 104 djeteta koja trenutačno borave u bolnici u 15 bolesničkih soba, redovito daje njega, terapija, presvlačenje i hranjenje djece.

- Sedamdeset posto naše djece ne može hodati i izaći iz kreveta, dodao je.

Istaknuo je da je trenutačni objekt u kojem rade potpuno sređen.

- Nemamo više što sređivati. Svih 15 soba smo popravili i sredili. Otvorili smo intenzivnu njegu. Trenutačno imamo 12 respiratora i naša djeca su na tim respiratorima. Nemamo nijedan drugi cilj osim napraviti novu bolnicu. 104 djeteta u 15 soba nije standard koji je zadovoljavajući, istaknuo je. 

Renato Mittermayer je rekao kako roditelji koji dođu u posjete moraju isto kao i djelatnici bolnice obući se u zaštitnu opremu, imati maske, vizire.

- Sada samo teško bolesnoj djeci koja su životno ugrožena želimo omogućiti roditeljima da ih posjete da se ne bi dogodilo najgore da djeca umru, a da ih roditelji ne vide, zaključio je.