U BiH 344 novozaražena i 46 preminulih od COVID-a, zaraza se smanjuje

U Bosni i Hercegovini potvrđena su 344 nova slučaja zaraze koronavirusom uz 46 smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom, dok se epidemija u nekim dijelovima te zemlje vidno povlači.

➡️ Sve o koronavirusu

Podaci od danas odnose se na testiranja provedena tijekom vikenda, čiji je broj uvijek manji nego radnim danima. Od nedjelje je tako testirano nešto manje od dvije tisuće uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 238 osoba iz Federacije BiH te kod 102 iz Republike Srpske, dok je u distriktu Brčko bilo četvoro novozaraženih.

U RS-u se preminule 23 osobe kod kojih je ranije potvrđena zaraza, u Federaciji 22, dok je još jedan pacijent umro u Brčkom.

Unatoč razmjerno velikom broju umrlih epidemiološka situacija u BiH i dalje je bolja nego u drugim državama okruženja, a u nekim područjima broj novozaraženih u laganom je ali stalnom opadanju.

Poboljšanje stanja za sada je najvidljivije na području Sarajeva. Član kriznog stožera Sarajevske županije Kemal Beganović izjavio je u ponedjeljak kako raspoloživi pokazatelji govore da je epidemija tamo u padu.

- Prije mjesec dana odnosno 14. studenog imali smo 6111 aktivnih slučajeva dok ih je danas 2393, kazao je Beganović, dodajući kako posebice ohrabruje činjenica što je već danima broj oporavljenih veći od broja novozaraženih.

U Sarajevu su na snazi iste mjere ograničenja kao i drugim dijelovima zemlje, odnosno obveza nošenja zaštitnih maski i u zatvorenom kao i na otvorenim prostorima, zabrana većih okupljanja i kretanja u noćnim satima, no sve trgovine, ugostiteljski objekti i uslužni obrti su otvoreni, s tim da im je radno vrijeme do 22 sata.