Devetero liječnika stiglo u pomoć kolegama u varaždinskoj bolnici

S obzirom na veliki broj zdravstvenog osoblja koji je zbog koronavirusa izvan pogona, u Opću bolnicu u Varaždinu na ispomoć je stiglo devetero liječnika iz Istarske i Primorsko-goranske županije, rečeno je na konferenciji za novinare.

➡️ Sve o koronavirusu

Ravnatelj bolnice Nenad Kudelić rekao je da je na bolničkom liječenju trenutačno 271 osoba zaražena koronavirusom, a od 21 pacijenta u jedinici intenzivnog liječenja 19 ih je na respiratoru.

Pritisak na hitni bolnički prijam

Iako brojevi pokazuju stagnaciju, a broj hospitaliziranih posljednjih desetak dana kreće se između 260 i 270, Kudelić je istaknuo kako je i dalje riječ o velikom broju pacijenata na liječenju, a postoji i veliki pritisak na hitni bolnički prijam. Također je istaknuo da "na dnevnoj bazi imaju velik broj djelatnika bolnice izbačen iz stroja".

Danas je više od 160 djelatnika bolnice izbačeno iz funkcije, od toga 20-ak liječnika, rekao je Kudelić. Dodao je da su, s obzirom na brojeve i veliku potrebu za medicinskim kadrom, preko Ministarstva zdravstva dosad bile mobilizirane medicinske sestre i tehničari, a od danas je tu i devetero liječnika.

Riječ je o tri specijalista anestezije i reanimatologije i šest liječnika internističkih specijalnosti i subspecijalnosti koji su u Opću bolnicu Varaždin došli iz Opće bolnice Pula, iz KBC-a Rijeka, iz Lovrana i Opatije, rekao je ravnatelj varaždinske bolnice.

Liječnici će raditi s pacijenitima oboljelima od COVID-a, anesteziolozi u jedinicama intenzivnog liječenja, a internisti na lokacijama u Novom Marofu i Varaždinu.

Čačić: Strožim mjerama pad sedmodnevne incidencije od 28 posto

Župan Radimir Čačić zahvalio je liječnicima koji su došli na ispomoć. Istaknuo je da Varaždinska županija 23. dan od uvođenja strožih epidemioloških mjera ima pad sedmodnevne incidencije od 28 posto.

Da nema tog pada, potencijalni rast u druženjima povodom blagdana bi nas doveo do brojeva koje ne možemo izdržati, rekao je župan. Dodao je da se udio pozitivnih u broju testiranih spustio na udio pozitivnih na razini Hrvatske. Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dodao je župan, u varaždinskoj tvrtki Calzedoniji proveo je 777 brzih antigenskih testova, a udio pozitivnih je 2,4 posto.

Zaustavite kontakt u ugostiteljstvu i u školama i imate rezultat. Ako to pooštrite dalje s trgovačkim centrima, rezultat će biti i bolji, poručio je Radimir Čačić.

Ne uz koronu, nego zbog korone

Voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje varaždinske Opće bolnice Renata Krobot zahvalila je kolegama na dolasku, ističući kako ulaze na prvu crtu obrane, u jedinicu intenzivnog liječenja, gdje su smješteni najteži bolesnici.

Govoreći o smrtnosti u jedinici intenzivnog liječenja, Krobot je rekla da je prošle godine u studenome umrlo troje ljudi, ove 53, a 48 njih zbog korone. Ne uz koronu, nego zbog korone, dodala je Krobot.

Liječnica Ivana Stuck Tus iz Lovrana rekla je da će učiniti sve što mogu kako bi pomogli varaždinskim kolegama.