Medicinska sestra iz New Yorka prva u SAD-u primila cjepivo

Počelo je najmasovnije cijepljenje u povijesti Sjedinjenih Država. Medicinska sestra iz New Yorka prva je osoba koja je primila Pfizer-Biontechovo cjepivo za covid-19 u Sjedinjenim Državama, zemlji koja je najteže stradala u pandemiji koronavirusa - od posljedica zaraze preminulo je više od 300.000 ljudi, a zaraženo je više od 17 milijuna.

"Dano prvo cjepivo. Čestitke SAD-u, čestitke SVIJETU!", napisao je na Twitteru predsjednik Donald Trump odmah nakon davanja cjepiva, nešto prije 9.30 sati (15.30 sati po srednjoeuropskom vremenu).Medicinska sestra Sandra Lindsay koja se specijalizirala za intenzivnu njegu bolesnika, cijepljena je pred kamerama u Židovskom medicinskom centru na Long Islandu, u četvrti Queensu.

Guverner New Yorka Andres Cuomo koji je gledao događaj putem videoveze, uputio joj je čestitku.

- Nadam se da će vama i vašim kolegama to dati osjećaj sigurnosti, rekao je.

Linsay se nasmiješila i nakon primanja injekcije rekla: "Dobro se osjećam. Nisam osjetila nikakvu razliku u odnosu na druga cjepiva."

Ovo cijepljenje je označilo početak masovne kampanje diljem zemlje kojom hara epidemija što nerijetko odnosi gotovo 2500 života na dan, među više od 16 milijuna zaraženih.

- Trebat će mjeseci prije nego cjepivo dosegne kritičnu masu, istaknuo je guverner.

- Dakle, ovo je svjetlo na kraju tunela, ali taj tunel je dug, dodao je, pozivajući Amerikance da i dalje poštuju preporuke zdravstvenih vlasti u vrijeme blagdana.