COVID-19: U SAD-u počinje cijepljenje, Francuska ide u masovno testiranje

SAD danas počinje kampanju cijepljenja protiv COVID-a dok s druge strane Atlantika Francuska kreće u masovno testiranje u nekim gradovima, a Njemačka se priprema na zatvaranje zemlje uoči blagdana.

Ovaj vikend cjepivo Pfizer/BioNTecha počelo se isporučivati bolnicama iz tvornice Pfizera  u Michiganu, a stiže u zamrzivačima rashlađenim na -70 stupnjeva.

Pfizer navodi da svaki dan cjepivo prevozi 20 zrakoplova.

- Cjepivo je otpremljeno i na putu je, napisao je u nedjelju na Twitteru predsjednik Donald Trump.Guverner Kentuckyja Andy Beshear potvrdio je da će njegova savezna država biti prva u kojoj će početi cijepljenje Amerikanaca, manje od 72 sata nakon što je cjepivo Pfizera i BioNTecha dobilo zeleno svijetlo američkih zdravstvenih vlasti.

U godinu dana, pandemija je ubila 1,6 milijuna ljudi u svijetu.

U SAD-u je broj umrlih gotovo dosegnuo 300.000, a zarazilo se više od 16 milijuna ljudi.

SAD je u petak postala šesta zemlja na svijetu koja je odobrila spomenuto cjepivo, nakon Velike Britanije, Kanade, Bahreina, Saudijske Arabije i Meksika.

Europa je s 477.630 umrlih najpogođeniji kontinent pandemijom. Sveukupno se do sada u Europi zarazilo 22 milijuna ljudi.

Francuska će stoga ovaj tjedan krenuti u masovna testiranja u velikim urbanim područjima, počevši s Le Havreom  i Charleville-Mezieresom, a u siječnju će testiranjem biti obuhvaćena područja Roubaixa i Saint-Etiennea.

U Njemačkoj se od srijede uvode dodatne strože mjere zatvaranja koje uključuju zatvaranje škola i najvećeg dijela maloprodaje, a mjere će popratiti i treći paket pomoći gospodarstvu.

Sve to ima velikog utjecaja na blagdane, ali mi smo jednostavno prisiljeni nešto poduzeti, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon izvanrednog sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada u nedjelju prijepodne.

Ona je objasnila kako djelomične mjere zatvaranja uvedene početkom studenog nisu donijele željene rezultate pa je stoga potrebno uvođenje novih mjera.

Nakratko je zaustavljen eksponencijalni rast broja novozaraženih, ali sada bilježimo ponovni rast broja zaraza, rekla je Merkel.

Premijer savezne pokrajine Bavarska Markus Soeder rekao je kako je uvođenje novih mjera neizbježno zbog velikog broja novozaraženih i umrlih te kako bi se spriječio kolaps zdravstvenih ustanova.

Epidemija se otela kontroli. Zato više ne možemo ostati pri djelomičnim mjerama, rekao je Soeder. On je rekao da od srijede vrijedi pravilo zatvaranje za sve. Filozofija glasi: Ostanite kod kuće, rekao je Soeder.