Srbija treba strože mjere, moguće izvanredno stanje i policijski sat - epidemiolog

Ako se nešto ne promijeni, morat ćemo razmišljati o uvođenju rigoroznijih i efikasnijih epidemioloških mjera, upozorio je član Kriznog stožera srbijanske vlade epidemiolog Branislav Tiodorović, ne isključujući uvođenje izvanrednog stanja i policijskog sata.

Tiodorović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao kako bi postojeća ograničenja bila sasvim dovoljna kad bi se sve dosadašnje mjere poštivale i kontrolirale, ocijenivši da se situacija nije smirila niti su epidemiološki trendovi pokazali očekivani napredak.

- To se nije dogodilo, možda postoji stagnacija, ali ne i optimistička procjena. Morat ćemo donijeti mere koje će možda biti efikasnije kako bismo ostvarili cilj i ušli u praznike bolji - istaknuo je epidemiolog, sugerirajući da treba odustati od masovnih okupljanja, poglavito za božićne i novogodišnje blagdane.

Drži da Krizni stožer u sadašnjoj situaciji mora razmišljati i o uvođenju izvanrednog stanja i policijskog sata te naglašava da za državljane Srbije, koji iz inozemstva uoči predstojećih blagdana namjeravaju doputovati u zemlju, svakako moraju biti uvedene mjere poput onih koje su na snazi u državama iz kojih dolaze.

- To znači negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, a oni koji ga nemaju, morat će u karantenu 10 dana - objasnio je Tiodorović.

Istaknuvši kako je "najsigurnije primjeniti" mjere koje se već primjenjuju u Europi on je najavio i zelene liste za dolazak iz zemalja s povojnijom epidemiološkom situacijom poput Finske i Estonije.

U Srbiji je u protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 56 oboljelih, a među 16.886 testiranih uzoraka potvrđeno je još 4995 slučajeva zaraze.

To je prvi put poslije dva tjedna da je broj novozaraženih pao ispod 6000 na dnevnoj razini, ali je i dalje visok postotak hospitaliziranih- 8744 pacijenta, od kojih je jučer 318 bilo na respiratoru.