Njemačka uvodi "tvrdo zatvaranje"

Njemačka uvodi "tvrdo zatvaranje" koje prate nove opsežne mjere pomoći gospodarstvu. Tamo se od srijede uvode dodatne strože mjere zatvaranja koje uključuju zatvaranje škola i najvećeg dijela maloprodaje, a mjere će popratiti i treći paket pomoći gospodarstvu.

➡️ 
Austrija uvodi policijski sat
➡️ Beroš: Lockdown je krajnja opcija i vjerujem da se neće dogoditi
➡️ Britanski profesor: Imali smo sreće s ovom pandemijom
➡️ Stožer: 78 umrlih i 3363 novozaraženih
➡️ Srbija treba strože mjere, moguće izvanredno stanje i policijski sat - epidemiolog
➡️ Novi dnevni rekord u svjetskom žarištu broj 1

- Sve to ima velikog utjecaja na predstojeće blagdane, ali mi smo jednostavno prisiljeni nešto poduzeti, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon izvanrednog sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada u nedjelju prijepodne.

Ona je objasnila kako djelomične mjere zatvaranja uvedene početkom studenog nisu donijele željene rezultate pa je stoga potrebno uvođenje novih mjera.

Nakratko je zaustavljen eksponencijalni rast broja novozaraženih, ali sada bilježimo ponovni rast broja zaraza, rekla je Merkel.

Premijer savezne pokrajine Bavarska Markus Soeder rekao je kako je uvođenje novih mjera neizbježno zbog velikog broja novozaraženih i umrlih te kako bi se spriječio kolaps zdravstvenih ustanova.

- Korona se otela kontroli. Zato više ne možemo ostati pri djelomičnim mjerama, rekao je Soeder.

On je rekao da od srijede vrijedi pravilo zatvaranje za sve. Filozofija glasi: ostanite kod kuće, rekao je Soeder.

Vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) je najavio i novi paket pomoći gospodarstvu, treći po redu od početka pandemije.

- Dogovorili smo vrlo opsežne mjere gospodarske pomoći koje bi trebale omogućiti prevladavanje gubitaka uzrokovanih novim mjerama, rekao je Scholz.

Predviđeno je pokrivanje 90 posto fiksnih troškova, a za pojedina poduzeće je moguća pomoć i do 500.000 eura.

- Očekujemo da će mjesečno ukupno ova pomoć iznositi oko 11 milijardi eura, rekao je Scholz. 


Foto: Bernd von Jutrczenka/Pool via REUTERS

Zatvaranje pojedinih objekata

U mjere koje su dogovorene između saveznih i pokrajinskih vlasti spada zatvaranje objekata maloprodaje s izuzetkom prodavaonica potrepština za svakodnevnu upotrebu i ljekarna od 16. prosinca do 10. siječnja.

Dozvoljen je i rad benzinskih crpki, automehaničarskih radionica, banki i pošta ali je zabranjen rad frizerima i salonima za masažu.

Privatna okupljanja

Privatna okupljanja bi trebala biti ograničena na pet osoba iz dva domaćinstva.

Tijekom božićnih blagdana, od 24. do 26. prosinca bi ovo pravilo trebalo biti ublaženo time što broj dozvoljenih osoba ne bi bio ograničen, ali bi krug osoba koje se okupljaju trebao biti ograničen na blisku i bližu rodbinu. 

Savezna i pokrajinske vlade apeliraju na građane da tjedan dana prije Božića kontakte smanje na minimum.

Isto tako se apelira na građane da putuju samo u slučaju nužde.

Škole i vrtići

Škole i vrtići bi u pravilu trebali biti zatvoreni od 16. prosinca do 10. siječnja odnosno treba omogućiti nastavu na daljinu.

O konkretnim mjerama u školama bi svaka savezna pokrajina trebala donijeti vlastite mjere.

Doček Nove godine

Za sam doček Nove godine su zabranjena okupljanja na javnim mjestima a prodaja pirotehnike je u danima uoči Nove godina zabranjena.

Za vrijeme cjelokupnog trajanja strožih mjera je zabranjena konzumacija alkohola u javnosti.

Mise

Mise su dozvoljene uz obvezu pridržavanja razmaka od 1,5 metara te obavezu nošenja maski. Pjevanje tijekom mise je zabranjeno. U crkvama u kojima se očekuje veći dolazak vjernika je obvezno uvesti sustav prijave.

Predstavnici saveznih i pokrajinskih vlada trebali bi se ponovno u istom sastavu sastati 5. siječnja kako bi razmotrili eventualne promjene mjera nakon 10. siječnja.