Južna Koreja prijavila 1030 slučajeva zaraze koronavirusom, drugi dnevni rekord

Južna Koreja prijavila je 1030 novih slučajeva zaraze koronavirusom, drugi dnevni rekord u zemlji koja je prvotno uspješno kontrolirala epidemiju bolesti COVID-19, a sada se bori s trećim valom.

Kod 1002 novozaražene osobe riječ je lokalnom prijenosu virusa. Prijavljeno je ukupno 42.766 slučajeva zaraze i 580 smrtnih ishoda, priopćila je korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti.

Premijer Chung Sye-kyun rekao je da će, nastavi li se zaraza širiti, biti neizbježno daljnje pooštravanje mjera, što bi značilo da će se praktično uvesti zatvaranje, prvi put u toj toj zemlji s četvrtom najjačom azijskom ekonomijom.

➡️ U SAD-u odobreno Pfizerovo cjepivo za hitnu upotrebu
➡️ Brazil objavio plan cijepljenja protiv bolesti COVID-19

Južna Koreja prije je pohvaljena zbog uspjeha u suzbijanju širenja virusa bez zatvaranja, kada se uglavnom oslanjala na traženje kontakata i testiranje.

Jučer je Južna Koreja prijavila 950 novih slučajeva zaraze pa je predsjednik Moon Jae-in naredio mobilizaciju policije, vojnog osoblja i liječnika radi zaustavljanja širenja zaraze, što je nazvao "hitnom situacijom".

U Seulu su na snazi ograničenja drugog i pol stupnja. Uvođenje najvišeg, trećeg stupnja značilo bi zatvaranje škola, učenje na daljinu, odlazak na posao samo prijeko potrebnih zaposlenika te zabranu okupljanja više od 10 ljudi.