Brazil objavio plan cijepljenja protiv bolesti COVID-19

Brazilska vlada otkrila je dugo očekivani nacionalni plan cijepljenja protiv bolesti COVID-19, kojemu je početni cilj cijepljenje 51 milijuna ljudi, odnosno oko četvrtine stanovništva, u prvoj polovini 2021.

U dokumentu poslanom Vrhovnom sudu, koji je vladi dao rok da sastavi plan, Ministarstvo zdravstva navodi da će 108 milijuna doza biti dostupno za prioritetno cijepljenje najugroženijih skupina, među kojima su zdravstveni radnici, starije osobe i domorodačko stanovništvo.

Prema planu, da bi se zaustavilo širenje virusa, mora se cijepiti 70 posto stanovništva, odnosno oko 148 milijuna od ukupno 212 milijuna stanovnika Brazila. Trenutačni plan obuhvaća samo trećinu tog cilja.

➡️ 
U SAD-u odobreno Pfizerovo cjepivo za hitnu upotrebu

Znanstvenici tvrde da je plan sastavljen na brzinu i da sadržava pogrešne pojedinosti o mogućim cjepivima. U planu, prema kojemu će svatko trebati dvije doze cjepiva, ne spominje se kada bi moglo početi cijepljenje i koliko će cjepiva biti potrebno.

S više od 180 tisuća umrlih od posljedica zaraze koronavirusom, Brazil je, nakon SAD-a, druga zemlja u svijetu po broju preminulih.

U četvrtak je ministar zdravstva Eduardo Pazuello obećao da će sljedeće godine protiv bolesti COVID-19 biti cijepljeno cijelo brazilsko stanovništvo. Vlada Jaira Bolsonara našla se pod pritiskom guvernera i gradonačelnika jer nije na vrijeme pripremila masovno cijepljenje i osigurala dovoljne zalihe različitih cjepiva.

Brazil je u protekla 24 sata zabilježio 43.900 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 686 umrlih od bolesti COVID-19. Ukupan broj zaraženih od početka pandemije sada je 6,880.127, a umrlih 181.123, izvijestilo je ministarstvo.

Iako Brazil ima zavidne uspjehe u nacionalnim kampanjama cijepljenja i snažan sustav javnoga zdravstva, Bolsonaro je nekoliko puta nijekao opasnost virusa i skeptičan je prema cjepivu te je izjavio da se neće cijepiti protiv bolesti COVID-19.

Također je rekao da njegova zemlja neće kupovati cjepivo koje proizvede kineska tvrtka Sinovac Biotech Ltd., koja bi mogla prva završiti pokuse u Brazilu. I AstraZeneca, Pfizer Inc. te farmaceutska podružnica Johnson & Johnsona Janssen imaju cjepiva u trećoj fazi ispitivanja u Brazilu.

Mikrobiologinja Natalia Pasternak, kritičarka vladina pristupa borbi protiv pandemije, objavila je na Twitteru da planom nije osigurana mogućnost skladištenja na ekstremno niskim temperaturama, što je potrebno za Pfizerovo cjepivo, te da se kinesko CoronVac u planu ignorira.

Epidemiologinja Ethel Maciel rekla je da ona i drugi znanstvenici koji savjetuju vladu nisu vidjeli plan prije nego što je objavljen te da su za njega doznali iz medija.

Bolsonarova vlada planira izdvojiti 4 milijarde dolara iz proračuna za kupnju cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Anketa koju je provela DataFolha, objavljena u subotu, pokazala je da sve veći broj Brazilaca, njih 22 posto, kaže da se neće cijepiti nijednim cjepivom, a većina kaže da ne bi prihvatila kinesko cjepivo.