U Sloveniji 1744 novozaražene i 43 preminule osobe, vlada popodne o mjerama

U Sloveniji su u posljednja 24 sata potvrđena 1744 nova slučaja zaraze koronavirusom, a još 43 osobe umrle su od posljedica bolesti COVID-19, objavila je slovenska vlada, koja će, prema najavama, dosadašnje stroge mjere u najvećoj mjeri zadržati i idućih tjedana.

U posljednja 24 sata provedeno je 6127 testiranja i potvrđena su 1744 slučaja zaraze. Udio pozitivnih testova bio je 28,46 posto, malo više nego prethodni dan, kad je potvrđeno 1813 slučajeva zaraze i 28,09 posto pozitivnih nalaza, uz 43 smrtna ishoda.

Prema podacima koje je u subotu objavilo ministarstvo zdravlja, od početka epidemije u Sloveniji je testirano gotovo 600 tisuća ljudi i potvrđen je 95.481 zaraženi novim koronavirusom. Od toga aktivno je 21.150 slučajeva infekcije, a preminuo je ukupno 2041 oboljeli.

➡️ Koronavorus - najnovije informacije
➡️ U svijetu gotovo 70 milijuna zaraženih koronavirusom i 1,59 milijuna umrlih
➡️ Nacionalni stožer: U Hrvatskoj 4135 novozaraženih i 78 umrlih

Prosječan broj liječenih u bolnicama u ovom tjednu bio je 1526, a trenutačno je hospitalizirano 1276 pacijenata, 28 više nego prethodni dan. Broj onih na odjelima za intenzivnu njegu smanjen je za sedam i sada iznosi 192.

Slovenska vlada popodne će odlučivati o mjerama i eventualnoj promjeni strategije u borbi s koronavirusom, ali neće biti većih promjena ni pooštravanja restriktivnih mjera.

Zbog održavanja balansa između zaštite javnog zdravlja i gospodarske kondicije države, prije sjednice vlada će imati sastanke s predstavnicima zdravstva, ali i sektora gospodarstva koji traže ublažavanje nekih mjera.

Premijer Janez Janša već je izjavio da potpuno zatvaranje djelatnosti koje nisu nužne na dva tjedna, kako neki predlažu, ne dolazi u obzir. Dodao je da će najveći dio restrikcija i dalje ostati na snazi, a s njim se slažu i zdravstveni djelatnici.

- Možda bi se neka od mjera mogla prilagoditi, ali na vrhuncu smo epidemije kad bi svaki neuspjeli eksperiment mogao izazvati još težu situaciju i povećan broj mrtvih - rekla je sinoć za Slovensku televiziju Bojana Beović, infektologinja koja vodi vladin stručni tim za COVID-19.

Odbijajući kritike na vladine mjere u drugom valu epidemije, rekla je da bi bez zatvaranja, koje je određeno prije gotovo dva mjeseca, stanje bilo mnogo teže.

- Da te nismo donijeli, na COVID odjelima danas bismo imali tri tisuće pacijenata, dvostruko više nego sada, te 700 teško oboljelih na odjelima za intenzivnu njegu - rekla je te dodala kako su mjere pomogle da se broj hospitalizacija stabilizira, a broj zaraženih ne raste eksponencijalno.

- Ako ove mjere ostanu na snazi, broj hospitaliziranih znatno će pasti do kraja siječnja - izjavila je Beović.