SAD spreman za najveću kampanju masovnog cijepljenja u svojoj povijesti

Sjedinjene Države spremne su za najveću kampanju masovnog cijepljenja u svojoj povijesti. Budući da SAD iz dana u dan ruši crne rekorde po broju umrlih i zaraženih, predviđa se da će se taj tempo, unatoč cjepivu, nastaviti još mjesecima.

Američka savezna agencija za lijekove i hranu izdala je hitno odobrenje za korištenje cjepiva koje je američki Pfizer razvio s njemačkim partnerom BioNTechom i koje je pokazalo 95-postotnu učinkovitost u prevenciji bolesti COVID-19.

- Postupak je transparentan i savjesno proveden. Stoga odluka američke agencije pokazuje smjer kojim će i drugi regulatori ići u donosu prema našem zahtjevu za odobravanje cjepiva - izjavio je Ugur Sahin, predsjednik Uprave i suosnivač BioNTecha.

- Naš je cilj omogućiti uporabu cjepiva u roku od 24 sata jer znamo da ga mnogo pacijenata čeka - kaže Tanya Alcorn, potpredsjednica globalnog opskrbnog lanca BioPharma, Pfizer Inc.

➡️ Koronavorus - najnovije informacije
➡️ U svijetu gotovo 70 milijuna zaraženih koronavirusom i 1,59 milijuna umrlih
➡️ Nacionalni stožer: U Hrvatskoj 4135 novozaraženih i 78 umrlih
➡️ Austrija uvodi policijski sat

Američki predsjednik Donald Trump najavljuje skori početak cijepljenja, što bi mogao biti najveći takav pothvat u američkoj povijesti. U zemlji je od posljedica zaraze dosad umrlo više od 300 tisuća ljudi.

- S ponosom mogu reći da smo osigurali da ovo cjepivo bude besplatno za sve Amerikance. Već smo ga počeli isporučivati diljem zemlje i prvo cjepivo bit će dano za manje od 24 sata. Guverneri odlučuju o tomu tko će ga prvi primiti. Želimo da to budu naši stariji građani, zdravstveni radnici i oni koji su na prvoj crti u borbi s virusom. To će brzo znatno smanjiti broj smrtnih slučajeva i hospitalizacija - rekao je Trump.

Dostavne tvrtke spremno su dočekale odobrenje cjepiva. Distribuciji prve tranše od gotovo 3 milijuna doza daju prioritet u odnosu na druge pošiljke u svojim avionima i kamionima. Planirano je da policija osigurava transport od proizvodnih pogona do mjesta distribucije. Isporuka Pfizerova cjepiva je zahtjevna jer se ono mora čuvati na minus 70 Celzijevih stupnjeva. Izazov je i pred proizvođačima.

- Moramo riješiti problem proizvodnje. Ne možemo osigurati više doza bez mogućnosti da ih proizvedemo. To je pitanje kojim se bavimo jer za to je  potrebno više sirovina, proizvodne opreme i ljudi - objašnjava predsjednik Uprave i suosnivač BioNTecha Sahin.

Američki savjetodavni odbor trebao bi idući tjedan razmotriti odobravanje cjepiva tvrtke Moderna.