U SAD-u odobreno Pfizerovo cjepivo za hitnu upotrebu

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je cjepivo protiv koronavirusa Pfizer-BioNTecha za hitnu upotrebu. Iz agencije poručuju da je odobrenje velika prekretnica u pandemiji, koja je odnijela više od 295.000 života u SAD-u.

FDA je cjepivo, koje daje do 95% zaštite protiv bolesti COVID-19, proglasila sigurnim i učinkovitim.

Predsjednik Donald Trump najavio je da će cijepljenje početi za manje od 24 sata.
-Danas je naša nacija postigla medicinsko čudo, rekao je Trump, dodavši da su isporučili sigurno i učinkovito cjepivo u samo devet mjeseci.

Prije objave u petak navečer, FDA je, prema izvještajima američkih medija, bila pod intenzivnim pritiskom Trumpove administracije da odobri upotrebu cjepiva.

Alex Azar, američki državni tajnik za zdravstvo i ljudske usluge, rekao je novinarima u petak da će njegov odjel surađivati ​​s Pfizerom kako bi program masovnog cijepljenja počeo do ponedjeljka ili utorka.

Pfizerovo cjepivo već je dobilo regulatorno odobrenje u Velikoj Britaniji, Kanadi, Bahreinu i Saudijskoj Arabiji. Poput tih zemalja, SAD će prve doze cjepiva dati starijim osobama i zdravstvenim radnicima.

U SAD-u broj smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom naglo raste od studenoga. U srijedu je ondje zabilježeno više od 3000 smrtnih slučajeva, najviše u jednom danu u cijelom svijetu.

Meksiko odobrio cjepivo Pfizer-BioNTecha

Nakon što su cjepivo Pfizer-BioNTecha odobrili Velika Britanija, Kanada i Bahrein, a zatim i Sjedinjene Države, Meksiko je postao četvrta zemlja koja je odobrila upotrebu tog cjepiva za COVID-19.

Zdravstveni regulator Cofepris dao je zeleno svjetlo, objavile su meksičke vlasti u petak. Meksička vlada naručila je od Pfizera 34,4 milijuna doza cjepiva, a prve pošiljke trebale bi stići već ovog mjeseca.