Nakon pooštravanja mjera u Varaždinskoj županiji pad broja zaraženih

Tri tjedna nakon uvođenja strožih epidemioloških mjera, u Varaždinskoj županiji  zabilježen je pad sedmodnevne incidencije za više od 10%, a preliminarni rezultati brzih testova u varaždinskim tvrtkama pokazali su da je udio zaraženih 2,9%.

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Robert Vugrin na konferenciji za medije u petak rekao je kako je tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano 206 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 589 uzoraka. Naglasio je da je vidljiv kontinuirani pad udjela pozitivnih u ukupnom broju testiranih, a u posljednja 24 sata iznosio je 35%.

U proteklih tjedan dana u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 1.737 novih slučajeva zaraze, a sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika iznosi 1.042.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 267 osoba s teškom kliničkom slikom. 222 osobe su u jedinici intenzivnog liječenja, od čega je njih 20 na respiratoru. Preminulo je pet osoba pozitivnih na koronavirus.

S obzirom na to da su prošla tri tjedna od uvođenja strožih epidemioloških mjera na području županije, a koje su zatim uvedene i u cijeloj Hrvatskoj uz određene iznimke, Vugrin je istaknuo kako mogu sagledati rezultate tog pilot projekta.

Rekao je da je u prvih 11 dana od uvođenja mjera evidentiran kontinuirani rast svih pokazatelja, a devet dana poslije bilježi se blagi pad. Dodao je da je najveća sedmodnevna incidencija zabilježena 1. prosinca, a iznosila je 1.169.
Na današnji dan ona iznosi 1.042. Dakle, evidentan je pad za više od 10 posto u proteklih devet dana, naglasio je Vugrin.

Čačić: Da nismo izborili mjere, broj oboljelih bi rastao

Župan Radimir Čačić istaknuo je da tada nisu izborili mjere, rast bi se nastavljao i dalje. Na toj točki smo stali i sad imamo stagnaciju i pad, rekao je župan dodavši da su obustava rada ugostiteljskih objekata i zabrana kontaktnih sportova dale svoj rezultat.

Čačić je naglasio da su preliminarni rezultati brzih testova provedenih u velikim varaždinskim tvrtkama pokazali udio pozitivnih od 2,9%.

Prva sljedeća stepenica, ako Hrvatska odluči da ove mjere nisu dovoljne, koje su kod nas zaustavile rast i omogućile pad, će biti, naravno poslije Božića, veliki trgovački centri, naglasio je župan i dodao da je to učinio cijeli svijet, a učinit će i Hrvatska ako bude potrebno.

Čačić je naglasio i da su prvi u Hrvatskoj ukinuli rad ugostiteljstva, ali da nije riječ o lockdownu jer je 2,7% gospodarstva odnosno radnih mjesta izvan pogona. Sljedeća stepenica može biti 11% ili 12% u velikim trgovačkim centrima, kazao je župan.

Govoreći o zatvaranju proizvodnje, naglasio je da se taj segment ne zatvara ni u najlošijem trenutku u svijetu.