U BiH manje od tisuću novozaraženih, u Sarajevu znatno bolje

U Bosni i Hercegovini je zabilježeno manje od tisuću novih slučajeva zaraze koronavirusom, 37 osoba oboljelih od COVID-a je umrlo, a pad oba ova pokazatelja razlog su za oprezni optimizam, smatraju epidemiolozi.

Na temelju smanjenja broja zaraženih i umrlih epidemiolozi u zemlji smatraju da je širenje epidemije barem u nekim ranijim žarištima sada pod kontrolom.
Od četvrtka su provedena testiranja nešto više od 3300 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 566 osoba iz Federacije BiH, u Republici Srpskoj je bilo 346 novozaraženih, a u disktriktu Brčko 28.

U proteklih dvadesetak dana u BiH je dnevno bilo između 1100 i 1300 novih slučajeva zaraze, a svakog je dana umiralo više od 40 zaraženih i ti su pokazatelji bili znatno povoljniji nego u susjednim zemljama.

Vlasti su posebice optimistične u odnosu na situaciju u Sarajevu, a glavni županijski epidemilog Kemal Beganović rekao jekako su opaženi trendovi ohrabrujući, jer je prije mjesec dana u Sarajevskoj županiji bilo 5873 aktivnih slučajeva, a sada ih je 2682.

- Evidentno da je epidemija koronavirusa u Sarajevskoj županiji u opadanju i ide silaznom putanjom, kazao je Beganović.

Ukupan broj slučajeva zaraze od izbijanja epidemije u ožujku u BiH sada je nešto veći od 99.500, a smrtnih je slučajeva nešto više od 3100.