U Njemačkoj sve glasniji pozivi za hitno uvođenje potpunog zatvaranja

U sjeni novih rekordnih vrijednosti novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj, sve više njemačkih političara traži hitno uvođenje strožih mjera, a pozivi da zemlja zatvori sve trgovine osim najbitnijih i poduzme ostale mjere zatvaranja sve su glasniji.

Jedina šansa da situaciju stavimo pod kontrolu je hitno uvođenje tvrdog lockdowna. Ako ćemo čekati do Božića, mjesecima nakon toga ćemo se boriti s posljedicama, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer za online magazin Spiegel.

Navodi da je prednost koju je Njemačka imala na proljeće u usporedbi s ostalim zemljama u Europi proigrana. No to nije posljedica nediscipline građana nego nedostatka strožih mjera, rekao je demokršćanski političar.

I ministar gospodarstva Peter Altmaier se založio za uvođenje strožih mjera zatvaranja u najkraćem mogućem roku. U Njemačkoj opet bilježimo eksponencijalni rast broja zaraženih. To pod svaku cijenu moramo zaustaviti, rekao je ministar gospodarstva.

I bavarski premijer Marcus Soeder pridružio se nekim vodećim njemačkim političarima koji zagovaraju da Njemačka ode u potpuni lockdown u razdoblju preko Božića i Nove godine.

- Moramo djelovati i to napraviti čim prije, kazao je Soeder tijekom zajedničkog posjeta s ministrom zdravstva Jensom Spahnom budućem centru za cijepljenje u Nuerenbergu.

I vlada jugozapadne pokrajine Baden-Wuerttemberg navela je kako je "tvrdi lockdown" koji bi trajao najmanje do 10. siječnja potreban kako bi se u smanjio broj infekcija u zemlji.

Novi rekordan rast zaraženih i umrlih

Državni epidemiološki Institut Robert Koch ponovno bilježi rekordan broj novozaraženih i umrlih od koronavirusa. U petak je zabilježeno 29.875 novih slučajeva zaraze te 598 umrlih.

Iako to nije bilo planirano, sve je vjerojatnije da će se predstavnici saveznih i pokrajinskih vlada održati izvanredni sastanak u nedjelju na kojem bi trebale biti razmotrene nove mjere koje bi najvjerojatnije sadržavale tvrdi lockdown još prije Božića.

Početkom mjeseca kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina odlučili su produljiti mjere blažeg zatvaranja, uvedene početkom studenog, a koje sadrže zabranu rada ugostiteljskih objekata, kulturnih i sportskih ustanova te stroga ograničenja osobnih kontakata. Prema tom planu je bilo predviđeno da se pravila o ograničenju kontakata ublaže preko božićnih praznika, ali se ova odluka sada dovodi u pitanje.

Neke savezne pokrajine poput Saske i Bavarske su već uvele strože mjere zatvaranja što uključuje i zatvaranje maloprodaje osim trgovina sa živežnim namirnicama i ljekarne, a slično se planira i u ostalim saveznim pokrajinama poput Berlina.

Cilj sastanka koji bi se trebao održati u nedjelju je usklađivanje mjera kako bi na području cijele zemlje na snazi bila podjednaka pravila.Na posljednjem sastanku je odlučeno da savezne pokrajine samostalno mogu uvoditi nove mjere ovisno o epidemiološkom stanju.

Sjeverne savezne pokrajine su slabije pogođene pandemijom od južnih.