Države u strahu od jače zaraze ne razmišljaju o ublažavanju mjera

Posljednjih dana u Njemačkoj svaki dan od koronavirusa umre više od 500 ljudi. Mnoge se bolnice suočavaju s popunjenim kapacitetima, posebice na intenzivnoj njezi gdje se liječi više od 4.000 pacijenata zaraženih Covidom.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Prve doze cjepiva uskoro dolaze u Kanadu
➡️ Cjepiva s RNK tehnologijom treba više proučiti prije davanja onkološkim bolesnicima
➡️ U Njemačkoj sve glasniji pozivi za hitno uvođenje potpunog zatvaranja


U Sveučilišnoj bolnici  dvije jedinice intenzivne njege su popunjene.
- Imamo 30 pacijenata i to nam je maksimalan kapacitet, kaže Thomas Kirschning, iz Sveučilišne bolnice u Manheimu.

Unatoč rigoroznim epidemiološkim mjerama, pandemija u Njemačkoj ne posustaje,već, naprotiv, dobiva novi zamah. Zemlja bilježi rekordan broj novozaraženih, zbog čega je Berlin uoči božićnih i novogodišnjih praznika odlučio zatvoriti i škole i trgovine.

- Mislim da će nam  ta dva i pol ili tri tjedna prilično dobro pomoći da stavimo pandemiju pod nadzor, vjeruje Michael Müller, gradonačelnik Berlina.

Pandemija je već dugo izvan kontrole i u Sjedinjenim Državama koje posljednih dana bilježe više od 200 tisuća zaraženih svaki dan. Neovisni savjetnici američke Agencije za hranu i lijekove većinom su glasova preporučili odobrenje Pfizer/BioNTechova cjepiva.

- Moramo pokazati da je cjepivo visoko učinkovito, što znači da može pomoći u prevenciji covida kod većine cijepljenih ljudi. Moramo potvrditi da je cjepivo sigurno i da ga možemo proizvoditi prema najvišim standardima, kaže Kathrin Jansen iz Pfizera.

I dok se čeka ključno odobrenje Agencije za hranu i lijekove, bolnice u New Yorku pripremaju se za prihvat i skladištenje cjepiva koje se mora čuvati na temperaturi od najmanje - 70 stupnjeva.

- Treba biti prilično pažljiv s tim. Potrebno je oko 3 sata da se odmrzne i nakon toga mora se upotrijebiti unutar 6 sati, kaže bolničarka Susan Mashni.
A deseci tisuća Britanaca već su primili prvu dozu cjepiva. Cijepljenje se obavlja u 73 bolnice diljem Ujedinjenog Kraljevstva.