U Zagrebu u 24 sata 652 novoboljela

U gradu Zagrebu u protekla 24 sata zabilježena su 652 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je danas Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.
➡️ Apel Stožera: Posebne mjere za blagdane, izbjegavajte druženja izvan kućanstava

- U protekla 24 sata u gradu Zagrebu zabilježene su ukupno 652 Covid-pozitivne osobe, rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar Sandra Šikić na konferenciji za novinare zagrebačkog gradskog Stožera civiline zaštite.

U tome razdoblju u Zavodu je testirana 1.381 osoba. Što se tiče uzroka zaraze, i dalje su vodeći uzrok kontakti s prethodno oboljelim osobama, odnosno negativna epidemiološka anamneza.

- Dakle, virus nam se i dalje horizontalno širi, upozorila je Šikić.

Dodala je da su, isto tako, zabilježeni slučajevi povezani s izloženošću na radnom mjestu, ali i u zdravstvenim ustanovama. U domovima za starije pozitivnih je 27 korisnika te petero djelatnika, a što se tiče škola, na koronavirus je pozitivno 38 učenika i troje nastavnika osnovnih škola, te 31 učenik srednje škole.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč iznio je podatak da je od 7. do 10. prosinca kroz Covid-ambulante u domovima zdravlja prošlo ukupno 3.836 korisnika, samoizolacija je određena u 48 slučajeva, a broj upućenih na testiranje je 1.725. Na drive-in punktovima uzeto je 1.889 uzoraka. Upozorio je kako zdravstveni sustav izrazito otežano funkcionira "i na primarnoj i na sekundarnoj  na tercijarnoj razini".

- Dakle, 401 zdravstveni djelatnik je van stroja, ili u samoizolaciji ili Covid-pozitivan, 34 bolesnika u zdravstvenom sustavu u našim ustanovama su također pozitivni, iako u karanteni u Tomislavovom domu imamo 26 osoba. Epidemiološka situacija, kao što je svima jasno, nije dobra i potrebno je učiniti i na osobnoj i na kolektivnoj razini sve da osiguramo normalno funkcioniranje, koliko je to moguće u ovakvim uvjetima, poručio je Jeleč.