Šef Istarskog stožera: Nema olakšavanja mjera dok se brojevi ne smanje

Dok se brojevi zaraženih ne smanje, u Istarskoj županiji neće biti olakšavanja epidemioloških mjera. Turiste za predstojeće blagdane ne očekuju. Rekao je to Dino Kozlevac, načelnik Istarskog stožera, za Studio 4.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Nuspojave i cijepljenje kao "nemoguća misija"
➡️ Sve o koronavirusu

U Istarskoj županiji danas rekordni brojevi. Kozlevac upozorava da su se ljudi opustili.

- Danas su 93 osobe potvrđeno pozitivne, 83 su izliječene, a  51 osoba je u bolnici. 1609 osoba je u samoizolaciji. Već tri tjedna nam je stanje nepromijenjeno, danas je najveći broj. Ono što nas žalosti  da za 76 osoba već znamo da su iz kontakta s pozitivnima. Sve dolazi iz obitelji i kolega s posla. Mi bismo željeli da je ta brojka manja, ne zadovoljava nas da smo u odnosu na druge u povoljnijoj situaciji, kazao je Kozlevac.

Naglašava da su i dalje za regionalni pristup svakoj županiji jer se tako najbolje može procijeniti situacija.

- Građani su ključni. Slovenija je donijela čvrsti lockdown, ali brojke su i dalje velike. Ako građani ne poštuju mjere, nema rezultata, kazao je Kozlevac.
Za razliku od ljetos, kaže da za božićne i novogodišnje blagdane ne očekuju turiste, rekao je šef Istarskog stožera.

- To je gotova  priča. Brojke treba spustiti. Nadam se da će s cijepljenjem doći do olakšanja, zaključuje Kozlevac.

U Rijeci stagnacija

Slična je situacija i u Rijeci gdje danas imaju 133 pacijenta na bolničkom liječenju, od čega 18 na respiratoru. Ravnatelj riječkog KBC-a Alen Ružić kaže kako od ovog tjedna imaju stagnaciju.

- Stagnaciju doživljavamo kao nešto dobro, ali smo spremni na porast bolesnika koji će trebati bolničko liječenje. Nadamo se da će dugoročna stagnacija biti dominantni trend i da će uslijediti pad hospitaliziranih, kazao je doktor Ružić.

Posljednjih mjesec dana sustavno su povećavali broj bolničkih postelja i liječničkih timova.

- Osigurali smo 244 postelje koje su spremne za prijem COVID bolesnika. Imamo 15 pedijatrijskih kreveta za koje smo sasvim sigurni da neće biti popunjeni. Usprkos svemu osigurali smo dovoljnu rezervu da za eventualni porast pacijenata imamo osigurane kapacitete, rekao je Ružić dodajući kako vode računa da nema zastoja u liječenju pacijenata s drugim oboljenjima.
COVID pozitivni uglavnom dolaze iz urbanih gradskih sredina, a prosječna dob hospitaliziranih kreće se oko 70 godina.

Dugotrajne posljedice

- Postoje iznimke. Imamo i osoba mlađe i srednje dobi s teškim kliničkim slikama, kazao je.

Ružić je rekao i da su uočili kako se kod pacijenata koji su preboljeli COVID-19, posebno onih s težim kliničkim slikama, događaju dugotrajni procesi na plućima. Za građane koji se nisu potpuno oporavili otvorili su postcovid pulmološke ambulante.

- Kad pacijent krene u oporavak, neki bolesnici možda imaju produženu temperaturu, a neki zadržavaju otežano disanje. U srednjim ili većim naporima osjećaju nedostatak zraka. Dešavaju se promjene u strukturi pluća, u krvnim žilama mogu nastati tromboze, pojasnio je Ružić.