Oporbenu interpelaciju o radu Vlade HDZ-ovi zastupnici neće prihvatiti

Do dugo u noć trajala je u Hrvatskom saboru rasprava o interpelaciji o radu Vlade u vezi s pripremom zdravstvenog sustava na posebne okolnosti uzrokovane pandemijom. Klubovi zastupnika Glasa i Centra uz potporu SDP-a i IDS-a pokrenuli su zahtjev da se preispita odgovornost Vlade, a na njihova pitanja odgovarao je ministar zdravstva Vili Beroš.

➡️ Sve o koronavirusu

Zastupnici HDZ-a već su najavili da interpelaciju neće prihvatiti. Oporba je ustvrdila kako zdravstveni sustav nije primijereno pripremljen, a ministar zdravstva Vili Beroš odgovorio je da su poduzete sve mjere kako bi odgovor na pandemiju bio adekvatan.Beroš je, odgovarajući na zastupnička pitanja, rekao kako je zdravstveni sustav spreman odgovoriti i na težu epidemološku situaciju od sadašnje kojom, kako je rekao, nije zadovoljan, ali da je ponosan na organizaciju zdravstvenog sustava. Zahvalio je svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima u sustavu koji čine enormne napore kako bi se što bolje odgovorilo na pandemiju koronavirusne bolesti. Ustvrdio je kako su u Nacionalnom stožeru od samog početka djelovali transparentno jer je u pitanju ogroman ulog - zdravlje hrvatskih građana.

- Na pandemiju smo odgovarali centraliziranim sustavom, a kliničke bolnice Dubrava, Rijeka, Osijek i Split su određene kao regionalni centri za COVID pacijente, rekao je Beroš.

Nastojalo se time, pojasnio je, izbjeći mogući kontakt COVID pacijenata s ostalim pacijentima i prodor koronavirusa u ostale bolnice. Iznio je kronologiju vezanu uz uvođenje epidemioloških mjera i nabavu zaštitne medicinske opreme te poduzetim mjerama u reorganizaciji primarne i sekundarne zdravstvene zaštite.

Glede zahtjeva za uvođenjem tzv. sustava semafora prema kojem bi se uvođenje pojedinih epidemioloških mjera vezalo uz broj novozaraženih, Beroš je rekao da zemlje koje su ga uvele nemaju bolje rezultate u borbi s pandemijom te da se stoga hrvatski epidemiolozi za njega nisu odlučili. U vezi sa sudjelovanjem znanstvenika u Vladinu Znanstvenom savjetu, ustvrdio je da iz njega nitko nije izbačen te izrazio uvjerenost kako će svi njegovi članovi u njemu i dalje nastaviti djelovati.Maja Grba Bujević (klub HDZ-a) najavila je odbijanje interpelacije ocijenivši kako je zdravstveni sustav primjereno odgovorio na epidemiju te omogućio smanjenje smrtnosti i očuvanje zdravstvenog sustava.

- Vlada i Ministarstvo zdravstva pripremili su zdravstveni sustav na posebne okolnosti  s obzirom na COVID-19 i kontinuirano ga unaprjeđuju, ustvrdila je.

Oporbeni zastupnici, njih 16, predložili su interpelaciju zbog krize u zdravstvenom i bolničkom sustavu do koje je došlo zbog porasta broja oboljelih od COVID-a od rujna, koja je uzrokovana nepripremljenošću za upravljanje u izvanrednim situacijama. Peđa Grbin (klub SDP-a) naglasio je kako interpelacija nije usmjerena protiv zdravstvenih djelatnika, nego onih koji su im trebali osigurati da se s pandemijom mogu nositi puno bolje, a to je Vlada koja svoj posao nije dobro odradila.

Napomenuo je kako su prema podacima Eurostata hrvatski građani u krizi izgubili najveći dio primanja, veći od svih ostalih građana EU-a, te zatražio uvođenje moratorija na ovrhe i otplatu kredita. Predložio je uvođenje tzv. sustava semafora prema kojem bi se epidemiološke mjere vezale uz broj oboljelih, da se građani dodatno educiraju i poveća broj testiranja na COVID.

Anka Mrak-Taritaš (Klub Centar-Glas) u ime predlagatelja ocijenila je da se koronakrizom upravlja loše upozorivši kako je Hrvatska prva u EU-u prema broju slučajeva oboljelih na milijun stanovnika te četvrta prema broju preminulih i posljednja prema broju testiranih.

- Interpelacijom želimo poručiti da zdravstveni sustav nije spreman za krizu koja nas je pogodila, iako smo upozoravali da je potrebna prilagodba novim okolnostima koje nas očekuju najesen, istaknula je.

Prema njezinim riječima, liječnici stahuju da će biti bačeni u vatru bez vatrogasnih aparata.

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) ocijenila je kako stavljanje rasprave o interpelaciji u 21 sat navečer pokazuje Vladin odnos prema oporbi i prema tome problemu.

- Tražimo da se promijeni plan upravljanja zdravstvenim sustavom u skladu sa situacijom, a da se poduzete mjere vežu uz broj oboljelih jer se sada stihijski odgovara na krizu, poručila je.

Dalija Orešković (Centar-Glas) upozorila je da je na jučerašnji dan Hrvatska imala 4620 novozaraženih, najveći broj od početka pandemije, te kako to pokazuje da je epidemiološka situacija izmaknula kontroli i eskalirala.

Reagirajući na istup predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića o stavljanju te rasprave na dnevni red, rekla je kako je to pitanje svakako važnije od izmjena Zakona o akvakulturi o kojem su prethodno raspravljali.

- Stožer je izgubio povjerenje kada je počeo donositi političke odluke i maska je autokratskom obnašanju vlasti Andreja Plenkovića, poručila je Orešković.

- Srljamo u katastrofu i to treba reći, dodala je.

Glasovanja danas nema, to je predviđeno za zadnje zasjedanje u ovoj godini, a to je sljedeći petak.

Sjednicu možete pogledati ovdje (interpelacija o radu Vlade - 1:52:10):