Nuspojave i cijepljenje kao "nemoguća misija"

- Obiteljski liječnici obilježeni su kao glavni nositelji cijepljenja protiv COVID-a. Sve će to biti vrlo teško izvedivo. Naš je dojam da se vezano za organizaciju dosta improvizira i da ima dosta 'odokativnih' analiza, kazala je u Poligrafu Hrvatskog radija predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić.  U emisiji je bilo riječi i o vrstama i nuspojavama cjepiva te tko se ne bi smio cijepiti. 

➡️ Prof. Francetić: Ja bih se cijepio protiv COVID-19
➡️ Što alergijske reakcije u Britaniji znače za cjepivo Pfizera?
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

- Cjepivo treba shvatiti kao svaki lijek, a svaki lijek može imati nuspojave i treba ga ozbiljno procjenjivati. Cjepivom pokušavamo imitirati infekciju i izazvati imunološki odgovor. Reakcije su dobar znak, to znači da organizam reagira, kazao je Pero Lučin s Medicinskog fakulteta u Rijeci. Dodao je kako su istraživanja pokazala da ozbiljnih nuspojava nema, ali i da treba nastaviti praćenje reakcija na rizičnim skupinama. U odlukama tko se smije, a tko ne smije cijepiti veliku će ulogu imati obiteljski liječnici. 

Lučin: Iskreno i intenzivno tumačiti svako cjepivo

- Potraga za cjepivom je bio impresivan znanstveni pothvat. Oko 300 cjepiva je u fazi istraživanja, a njih 12 u poodmaklim fazama. Iza svih tih eksperimenata je ogromno iskusto u istraživanju SARS i MERS virusa. Sakupljeno znanje je omogućilo brz dolazak cjepiva. Naravno da je u toj brzini moguća sumnja da može doći do greške. Jako je bitno iskreno i intenzivno tumačiti svako cjepivo - prednosti i mane do najsitnijih detalja. Isto tako i jasno upozoravati na ozbiljnost bolesti, dodao je Lučin. Nužnim smatra pridržavanje epidemioloških mjera. 

- Preliminarni rezultati koje imamo prilike vidjeti u medijima vezano za cjepiva su obećavajući kao i rezultati koje je objavila AstraZeneca. Imamo se pravo nadati da će nam cjepivo pomoći u svladavanju pandemije, kazala je stručnjakinja za cjepiva iz HZJZ-a Goranka Petrović. Dodala je kako će se u Hrvatskoj prvi cijepiti zdravstveni radnici, zaposlenici u domovima za starije i njihovi korisnici, zatim kronični bolesnici i stariji od 65 godina.

- Zdravstveni radnici će se cijepiti, to vidim po svom užem krugu suradnika. Ne možemo savjetovati nekoga da učini nešto na što sam nije spreman. Povjerenje u cjepivo je izvan naše moći i moramo s povjerenjem gledati na europsku administraciju. Ja ću se osobno cijepiti, kazala je predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić.  

"Procijepljenost stanovništva bitnija od postotka učinkovitosti cjepiva"

Ankete provedene u domovima pokazale su da je za cijepljenje spremno oko 74 posto korisnika i Petrović kaže kako taj podatak zabrinjava, ali se nada da će se povjerenje u cjepivo vratiti dobrom komunikacijom. Cjepivo je zaista konačno rješenje, dodala je. Dodala je kako će i nakon početka cijepljenja biti nekoliko teških mjeseci te naglasila da je od rasprave je li cjepivo učinkovito 85 ili 90 posto - bitniji cijepni obuhvat stanovništva.  

U Hrvatskoj doze za cijepljenje 2,5 milijuna ljudi

- Ova akcija cijepljenja ima "stoljetno" značenje i mi smo toga svjesni. Potrebna je detaljna organizacija, cjepivo je osjetljivo za transport, treba se iskoristiti u roku od 4 dana, a radi se od dozama za više od 2,5 milijuna ljudi. Oni se trebaju cijepiti dva puta. Naš je dojam da se vezano za organizaciju dosta improvizira i da ima dosta 'odokativnih' analiza. Obiteljski liječnici obilježeni su i u medijima kao glavni nositelji cijepljenja, ali kad su se donosili planovi - nismo bili uključeni ni u kakve rasprave i ništa nas se nije pitalo, kazala je Ban Toskić.

Cijepljenje kao "nemoguća misija"


Dodala je kako će sve to biti vrlo teško izvedivo, a da se ne ugrozi pružanje zdravstvene zaštite drugim bolesnicima i potrebitima. Njoj se, kaže - dosad javilo šest osoba (od 1730 osiguranika o kojima brine) koje se žele cijepiti, a dobili su zahtjev da u roku od nekoliko dana dostave popis svih koji su za cijepljenje. Stoga je KoHOM predložio izradu digitalne platfome i 'call centre' u koju bi se pacijenti koji se žele cijepiti, prijavili i informirali. Smatra da se cijepljenje mora odvijati na posebnim punktovima, s točno definiranim kadrom, a ne u toku radnog vremena. Naglasila je kako je i puno obiteljskih liječnika i njihovih sestara u samoizolaciji.

Liječnici i Excell tablice

Goranka Petrović kazala je kako osobno smatra formiranje punktova za cijepljenje najboljim rješenjem. Domove će procijepiti tamošnji liječnici, a bolnice liječnici iz povjerenstva za bolničke infekcije. Na raspolaganju su i specijalisti medicine rada. Nataša Ban Toskić upozorila je da njezini kolege svakodnevno dobivaju prijeteće zahtjeve od epidemiologa da u Excell tablicama dostavljaju popise svih pacijenata za cijepljenje. Dodala je kako sve podatke ima HZJZ, o kroničnim bolesnicima, starijim ljudima i medicinskim djelatnicima.

Online platforma za cijepljenje

Pero Lučin složio se s Ban Toskić i kazao kako se radi o kompleksnoj akciji - "treba osmisliti i promovirati digitalnu platformu za cijepljenje i obiteljskim liječnicima dati puno prostora da se bave drugim dijelom - mogućnosti pacijenata za cijepljenje. Nuspojava će biti i obiteljski moraju biti upoznati s alternativama i svim vrstama cjepiva, kako bi se izbjegle greške, naglasio je.

Lučin: Regionalni pristup i nastava 'online'

- Na dobrom smo putu, ali je trebalo ranije postrožiti mjere. Očekujem da će one dati rezultate - ali na njih ćemo čekati dva do tri tjedna. Treba postaviti točne i tvrde parametre za uvođenje mjera i dinamično ih prilagođavati - regionalno. Imamo 4.500 novozaraženih, oko 30 posto pozitivnih testova i dok postotak pozitivnih testova ne svedemo na 5-10 posto, ne možemo govoriti da kontroliramo epidemiju, kazao je Pero Lučin. Zalaže se za uvođenje svih mjera koje će nas zaštititi od virusa. Smatra kako bi sve škole i fakulteti trebali preći na 'online' nastavu, trebalo bi povećati brzo testiranje te da ljude ne bi trebalo tjerati na kontakte. U bilo kakvom zatvorenom prostoru - 25 ljudi je previše, zaključio je.

Podsjetimo, Britanski regulator za lijekove preporučio je da osobe koje su ranije imale znatne alergijske reakcije ne prime cjepivo Pfizera i BioNTecha protiv COVID-a. Također, stručnjaci za liječenje oboljelih od karcinoma ocijenili su da cjepiva temeljena na tehnologiji prenošenja informacija RNK virusa treba dodatno ispitati prije nego što se započne cijepljenje onkoloških bolesnika sa solidnim tumorima.