U mreži Prvog o nastavi na daljinu

Viši razredi osnovnih škola mogli bi krenuti s nastavom na daljinu, ako se epidemiološka situacija ne popravi - rekao je to državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak za emisiju Hrvatskog radija "U mreži Prvog". Podsjetimo, od sljedećeg tjedna sve srednje škole u zemlji kreću s nastavnom na daljinu.

➡️ Lovrić za Dnevnik HTV-a: Želim vjerovati da ćemo drugo polugodište nastaviti po modelu A
➡️ Kako zaštititi djecu u koronakrizi
➡️ MZO: Procjena osnivača i stožera preduvjet prelaska srednjih škola na online nastavu

- To je i logičan korak. Škole nisu žarišta, ali postotak i povećanje zaraženosti kod učenika se povećava kao što se povećava u općoj populaciji. A, B i C model su jedna vrsta semafora o kojemu dovoljno govorimo jer možemo raditi različite situacije. Ako se situacija ne popravi, onda kao što sad imamo tri županije koje idu na kombinaciju A i C modela u višim razredima, to je sasvim realna opcija, kazao je Puljak.

''Nije bilo otpora''

Na upit je li bilo otpora u srednjim školama zbog prelaska na online nastavu, Paljak kaže:

- Nije bilo ni više ni manje otpora nego što bi to bilo uobičajeno u izvanrednoj situaciji. Razlika u odnosu na prvi 'lockdown' je očita. Pripremljenost je bila puno bolja. Mi nemamo informacija o nekim većim problemima na terenu.

U Gradu Zagrebu u srednjim školama provedeno je antigensko testiranje prije odluke o prelasku na online nastavu. Iva Milardović Štimac, pomoćnica pročelnika Ureda za obrazovanje Grada Zagreba, kaže da su ovu odluku donijeli kako bi u predblagdansko vrijeme smanjili pritisak na javni prijevoz i smanjili mobilnost srednjoškolaca. Reakcije ravnatelja i građana, kaže, bile su pozitivne.

- Imali smo svega nekoliko mailova gdje su nas roditelji s nostalgijom molili da razmotrimo o ostavljanju modela A. Škole su se još u proljeće dobro opremile. Bili su svjesni već u kolovozu i rujnu da je potrebno nabaviti tehničku opremu za organizaciju nastave na daljinu. Ravnatelji su bili zahvalni što smo im dali pet dana za pripremu, kazala je Milardović Štimac.

Predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec smatra da je odluka o prelasku na nastavu na daljinu dobra iako vjeruje da se u nekim školama nastava mogla do kraja polugodišta odvijati u školama.

- Smatram da smo jako dobro iskoristili prvo polugodište. To prošle godine nismo imali zbog štrajka. Pripremamo se od prvog nastavnog dana, što će biti i kako ćemo se snaći. Imali smo dovoljno vremena da nabavimo opremu, osnažimo učenike i nastavnike za online nastavu. Za razliku od proljeća većina škola ima namjeru organizirati nastavu u realnom vremenu što će olakšati rad i dati osjećaj normale, da nemaju osjećaj da su za računalom cijeli dan, kazala je Hitrec.

Problemi s ocjenjivanjem

Ravnateljica OŠ Cestica iz Varaždinske županije Nevenka Turščak, u kojoj se od 23. studenog odvija online nastava, kazala je kako su sada pripremljeniji nego na proljeće.

- Bili smo u iščekivanju što će se dogoditi. Učitelji su bili jako zauzeti, po cijele dane na uređajima, pomagali djeci. Sada se nastava odvija u jutarnjim satima, po pravom rasporedu, kazala je Turščak.

S nastavom na daljinu krenuli su ranije kako bi smirili lošu epidemiološku situaciju te omogućili učenicima da zadnja dva i pol tjedna prije kraja polugodišta provedu u školama. Međutim, to neće biti moguće.
Što se tiče ocjenjivanja, Turščak priznaje da ima problema.

- Svi smo mi dužni podnijeti teret kako bi stali na kraj svemu tome. Učitelji imaju više problema jer su planirali da će ispite provoditi u učionicama. Maksimalno su smanjili broj pisanih radova. Koliko je moguće, trudimo se. Učitelji pomažu, ali onaj dio odgovornosti koji je na učenicima i roditeljima tu ne možemo pomoći. Došlo je do vidjela prava priča, da je znanje najbitnije, a ne ocjene, kazala je Turščak.

''Nastavu uživo ne može ništa zamijeniti''

Na kritike da su učenici pod pritiskom, Paljak kaže da je prvo polugodište kraće, te da je nastava u to doba uvijek bila intenzivnija.

- Ne možemo donijeti uputu svi morate ići uživo u nastavi jer te tehničke pretpostavke nisu iste u cijeloj Hrvatskoj. Imamo sinkronizirane godišnje kurikulume koji prate nastavne lekcije, imate mrežnu mogućnost da dođete do njih. Učitelji stalno komuniciraju i u tom smislu je unaprijed bila napravljena mogućnost da se snalazimo. Završit ćemo u koliko toliko normalnim uvjetima, kaže Paljak.

Milardović Štimac kaže kako nijedna nastava ne može zamijeniti nastavu u živo.
Dodaje da je situacija takva da se online nastava nametnula kao nužnost.

- Voljeli bi da smo mogli izdržati do kraja polugodišta. Svaku situaciju smo gledali pojedinačno i odlučivalo o prelasku na nastavu online. Nadamo se da to razdoblje neće biti predugo i da će brojke početi opadati, da ćemo drugo polugodište otvoriti uživao, kazala je.

Samo nužni ispiti

Suzana Hitrec komentirala je primjedbe profesora zbog rada od kuće. Dio nastavnika je dobio prijenosna računala, dok neki rade na privatnima. Svi troše privatni internet,

- Većina potpisuje izjave da ima uvjete za rad od kuće. Razumljivo je to jer ne stanuju preko puta škole, koriste sredstva javnog prijevoza i morali bi se izlagati riziku. Važno je da imaju osigurane uvjete za rad i podršku, zaključuje Hitrec. Dodaje kako teže tome da se učenicima daje što manje zadaće i samo ispiti koji su nužni.

U Zagrebu, kazala je Milardović Štimac, zasad ne razmišljaju o prelasku na model C za osnovne škole, ali ako brojke budu rasle razmislit će o njemu.