Počela pilot-testiranja radnika u Varaždinskoj županiji

Strože mjere, koje su u cijeloj zemlji uvedene prije 12 dana, u Varaždinskoj županiji na snazi su već gotovo tri tjedna. Iako je stanje na sjeveru zemlje i dalje iznimno teško, broj novozaraženih stagnira, što daje nadu da su mjere počele djelovati. Sumnja se da su žarišta zaraze velike tvrtke s mnogo radnika koji su asimptomatski slučajevi, zbog čega su u njima počela dobrovoljna brza testiranja.

➡️ Urušio se šator pred varaždinskom bolnicom
➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ U Areni do danas zbrinuto više od 100 pacijenata

Županija koja je prva uvela stroge mjere sada je i prva koja provodi takozvana pilot testiranja radnika u velikim pogonima. 3500 zaposlenika Calzedonije dobrovoljno se testira brzim antigenskim testovima.

- Kao županija proteklih smo tjedana imali visoku incidenciju oboljelih na 100 tisuća stanovnika i po tom istraživanju ćemo vidjeti koliko je asimptomatskih osoba unutar tvrtki da se mogu donijeti zaključci antigenskog testiranja u budućnosti u cijeloj zemlji, rekla je voditeljica epidemiološke službe Katica Čusek Adamić.

Prije gotovo tri tjedna Varaždin je zatvorio kafiće, sportske dvorane, ograničio okupljanja. Mjere tek sada daju rezultate - uvjereni su u županijskom stožeru.

- Možemo konstatirati da nekih tjedan dana imamo blagu stagnaciju. Iznimno me veseli da su brojke prestale rasti, ispod smo 300 novozaraženih, kaže načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.Iako se i broj oboljelih stabilizirao, bolnički je sustav i dalje opterećen. Na respiratoru je dvadesetak bolesnika, 260 kreveta je popunjeno.

- Očekujemo da će i ovaj novi paket strožih mjera dati dobre rezultate, no oni će ovdje u bolnici biti vidljivi za neka dva do tri tjedna, rekao je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

Svi očekuju pad broja novozaraženih u Varaždinskoj županiji - nakon više od mjesec dana neprekidnog rasta.

- Ljudi rade koliko je potrebno i ulažu sva svoja znanja u borbu protiv ove epidemije i vjerujemo da ćemo imati uskoro dobre rezultate i da će se broj spustiti ispod tisuću oboljelih na 100 tisuća, rekao je Marin Bosilj iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

No opuštanja nema, jer približavaju se blagdani kad bi žarišta mogla postati - obiteljska okupljanja.