Srbija: Umrlo 56 oboljelih, 7393 nova slučaja

Srbija je u četvrtak prijavila 7393 nova slučaja zaraze koronavirusom i 56 umrlih od posljedica infekcije COVID-19, uz dodatno povećanje broja hospitaliziranih pacijenata na respiratorima i intenzivnoj njezi. Razmatra se uvođenje PCR testa za ulazak u zemlju tijekom blagdana.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ U Areni do danas zbrinuto više od 100 pacijenata

Najnoviji službeni podaci pokazuju da su na bolničkom liječenju trenutno 8594 pacijenata, što je na dnevnoj razini 105 više, a na respiratorima ih je 323, za četiri više, što je dosad najviše na dnevnoj razini od početka epidemije 6. ožujka.

Od posljedica zaraze koronavirusom u Srbiji su dosad preminule 2172 osobe od ukupno 249.224 potvrđena slučaja zaraze i 1.980.272 testirana uzorka, od kojih je 21.799 uzeta u posljednja 24 sata.

Krizni stožer srbijanske vlade najavio je za petak novu sjednicu, a jedna od ključnih odluka mogla bi biti uvođenje obveznog negativnog PCR testa za sve državljane Srbije koji namjeravaju doputovati za novogodišnje i božićne blagdane.

Član Kriznog stožera imunolog Srđa Janković ocijenio je ranije danas kako nove mjere "još nisu konkretizirane", ali "ostaje razmatranje pitanja kontrole ulaska u zemlju" stranaca i državljana Srbije. Po njegovim riječima, nikome se, unatoč epidemiji, ne može zabraniti povratak u zemlju, no potrebna je kontrola "da se situacija ne bi pogoršala".

Opcije su PCR test i karantena, ali sigurno ostaje epidemiološki nadzor i prijava, vidjet ćemo što je izvedivo, rekao je Janković za RTS.

Na pitanje kakva će biti epidemiološka situacija uoči Nove godine, Janković je rekao da bi se "određeno poboljšanje vidjelo ukoliko bi se poštivale sve mjere", ali da u sadašnjim okolnostima nema opravdanja za masovna slavlja.

On je ustvrdio kako je zaustavljen eksponencijalni rast virusa, upozorivši da je rano govoriti o poboljšanju situacije.

- Najbitnije je spriječiti i izbjeći sva nepotrebna okupljanja, poručio je Janković.