EMA: Kibernetički napad neće utjecati na odobrenje cjepiva protiv Covida-19

Izvršna direktorica Europske agencije za lijekove (EMA) Emer Cooke kazala je da se kibernetički napad na agenciju nije odrazio na njezin rad na ocjeni cjepiva protiv covida-19.

➡️ Europska agencija za lijekove (EMA) meta hakerskog napada 
➡️ EMA dobila "robusne" podatke za cjepivo Pfizera i Moderne

Američki proizvođač lijekova Pfizer i njegov njemački partner BioNTech kazali su jučer da se u kibernetičkom napadu na Europsku agenciju za lijekove "nezakonito pristupilo" dokumentima koji se odnose na razvoj njihova cjepiva protiv covida-19. Europska agencija za lijekove potvrdila je da se napad dogodio te da ga policija istražuje.

- Bili smo meta kibernetičkog napada u zadnjih nekoliko tjedana. Uvjeravam vas da se to neće odraziti na vremenske rokove za isporuku cjepiva i da smo u potpunosti funkcionalni, kazala je Cooke na saslušanju u Europskom parlamentu.

Pfizer i BioNTech kazali su da misle da osobni podaci sudionika kliničkih ispitivanja nisu kompromitirani. EMA je objavila da će odlučiti o mogućem uvjetnom odobrenju cjepiva koje su razvili Pfizer i BioNTech do 29. prosinca.

Kibernetički napadi na zdravstvene ustanove pojačali su se tijekom pandemije covida-19 jer hakeri iz redova špijuna do kriminalaca nastoje doći do najnovijih spoznaja o koronavirusu. Reuters je ranije dokumentirao kako su hakeri povezani sa Sjevernom Korejom, Iranom, Vijetnamom, Kinom i Rusijom bili optuživani za pokušaj krađe informacija o virusu SARS-CoV-2 i mogućem liječenju.