EMA dobila "robusne" podatke za cjepivo Pfizera i Moderne

Farmaceutske tvrtke Pfizer i BioNTech te Moderna su Europskoj agenciji za lijekove dali robusnu količinu podataka o testiranju njihovih cjepiva, kazala je izvršna direktorica Europske agencije za lijekove (EMA).

➡️ Što alergijske reakcije u Britaniji znače za cjepivo Pfizera? 
➡️ Devedesetogodišnjakinja iz Sjeverne Irske prva na svijetu primila cjepivo protiv koronavirusa
➡️ Moderna zatražila registraciju svog cjepiva za Covid-19

Imamo podatke o oko 30.000 ispitanika koji su praćeni kroz klinička testiranja. To nam pruža veoma robusnu bazu podataka na temelju koje možemo donijeti odluku, oko sigurnosti i djelotvornosti, kazala je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke na susretu odbora Europskog parlamenta. 

Očekuje se da će EMA svoju provjeru cjepiva Pfizera i BioNTecha dovršiti do 29. prosinca, a Moderninog najkasnije do 12. siječnja, prenosi Reuters. Cooke je naglasila da bi se datumi odobrenja mogli mijenjati, ovisno o rezultatima procjene. U ovom trenutku ne možemo garantirati da će biti pozitivan ishod, kazala je Cooke, dodavši da stručnjaci agencije moraju analizirati jako veliku količinu podataka. 

Istaknula je da EMA  istražuje i nove informacije od srijede kad je u Velikoj Britaniji dvoje ljudi imalo anafilaksu, a jedna potencijalnu alergijsku reakciju nakon primanja Pfizerovog cjepiva. Cooke očekuje da će AstraZeneca i Johnson & Johnson svoje cjepivo prijaviti za registraciju u prvom kvartalu iduće godine.