SAD: Rekordan broj Covid žrtava, iščekuje se odobrenje cjepiva

Sjedinjene Države potvrdile su više od 3000 žrtava Covida-19, najviše u jednom danu od početka pandemije, dok se zemlja priprema za početak cijepljenja kroz nekoliko dana.

Broj žrtava Covida-19 dosegao je 3253 u srijedu, čime je ukupan broj mrtvih od početka pandemije u SAD-u porastao na 289.740. Hospitalizirano je rekordnih 106.219 oboljelih.

Zdravstveni radnici su iscrpljeni, a milijuni Amerikanaca odbijaju nositi maske i izbjegavati gužve u borbi protiv koronavirusa, piše Reuters.

Cijepljenje zdravstvenih radnika i starijih u domovima moglo bi započeti već u nedjelju, iako vjerojatnije početkom sljedećeg tjedna, najavili su dužnosnici Trumpove administracije.

Američki vojni general Gustave Perna, šef Operacije Warp Speed Trumpove administracije za cjepivo protiv Covida-19, rekao je da se sve naručene doze cjepiva nalaze u farmaceutskim kompanijama.

- No odradili smo brojne probe i prošli cikluse planiranja (...) i zato sam uvjeren da ćemo, čim stigne hitno odobrenje za uporabu, moći pakirati (cjepiva) i u roku 24 sata početi s distribucijom - rekao je Perna.

Skupina neovisnih zdravstvenih stručnjaka trebala bi danas donijeti odluku o tome hoće li preporučiti cjepivo Pfizera i njemačkog partnera BioNTecha za odobrenje američkoj Upravi za lijekove i hranu (FDA).

- FDA bi cjepivo mogla odobriti najranije u petak ili subotu pa bi cijepljenje u SAD-u započelo u nedjelju ili ponedjeljak, rekao je za Fox News Moncef Slaoui, glavni savjetnik u Operaciji Warp Speed.