Bjelorusija zatvara granice zbog straha od širenja Covida-19

Bjelorusija će s ciljem borbe protiv Covida-19 kasnije u siječnju zatvoriti granične prijelaze za svoje građane, objavila je vlada kasno.

Bjelorusiju potresaju prosvjedi od predsjedničkih izbora 9. kolovoza na kojima je pobjedio aktualni predsjednik Aleksandar Lukašenko. Njegovi suparnici tvrde da su bili namješeni i traže od njega da odstupi.

Nove mjere koje se tiču zabrane kretanja Bjelorusa, s izuzećem putovanja u svrhu posla ili školovanja, stupaju na snagu za deset dana. Nije navedeno kad će se granice ponovno otvoriti.

- Nova željezna zavjesa je spuštena, objavio je Nexta Live, jedan od glavnih izvora vijesti o prosvjedima u Bjelorusiji. Neprijateljski je nastrojen prema Lukašenku i pomaže u koordinaciji prosvjeda.

Franak Viacorka, savjetnik opozicijske čelnice Svetlane Tihanovskaje, objavio je vijest na Twitteru komentirajući vladin službeni razlog za tu odluku, Covid-19.

- A pravi razlog je to što previše ljudi želi pobjeći od opresivnog režima, odgovorio je jedan tviteraš.

Bjelorusija se suočava s odljevom mozgova, jer susjedne zemlje poput Ukrajine i baltičkih zemalja potiču ljude i tvrtke da se presele olakšavajući im izdavanje viza i dajući porezne olakšice.

Premijer Roman Golovčenko rekao je ovaj mjesec da će Bjelorusija raditi na tome da zaustavi iseljavanje sposobnih ljudi, rekavši da su vlasti posebno željele spriječiti odljev mladih ljudi.

Lukašenko je umanjivao opasnosti zaraze Covidom-19 tijekom prvog vala virusa, tvrdeći da nitko neće umrijeti od njega.

Od srijede, bjelorusko ministarstvo zdravstva prijavilo je ukupno 152.453 zaraženih i 1230 smrti povezanih s virusom.

Vozači teretnih vozila i diplomati bit će izuzeti od novih mjera. Stranim posjetiteljima će biti dopušten ulazak u zemlju, no morat će u karantenu od deset dana.